Blog - - Chcete si letos užít dokonalé poslední lyžování? Vyrazte do Gruzie!

Chcete si letos užít dokonalé poslední lyžování? Vyrazte do Gruzie!

Freeridový ráj i dokonale upravené 5 kilometrové sjezdovky s dechberoucími výhledy? Vítejte na ski tripu v Gruzii...

19. března 2024

Lucie Švábenská

Gruzie se v posledních letech stala oblíbenou destinací díky své panenské přírodě, jedinečné kultuře, ale i příznivým cenám. Většina cestovatelů však do této úžasné země míří pouze v letních měsících, což je trochu škoda. Rozlehlé pláně pod Kavkazem přímo vybízí k parádní lyžařské dovolené!

Na svah!

Asi nejznámější lyžařské středisko se jmenuje Gudauri a nachází se zhruba 150 km od hlavního města Tbilisi. Říká se o něm právem, že je to freeridový ráj. Volné sjezdy, kterých je kolem areálu dostatek, nejsou na rozdíl od Evropy nijak omezovány a vy si tak můžete užít průjezd nedotknutým prašanem. Nenarazíte tu na jediný strom, takže se můžete na lyžích prohánět úplně kdekoliv se vám zachce. 

Kromě freeridu můžete také zabrousit na upravené sjezdovky. Nejdelší z nich měří přibližně 5 kilometrů a obrovskou výhodou je jejich velká šířka. Lidí tu s vámi lyžuje úplné minimum a často se stane, že během 5 minut nenarazíte na živou duši. Právě proto, že je tu tak málo lidí, většinou sníh vydrží upravený až do oběda. 

Do posledního detailu

Ze severní strany skiareálu je nezapomenutelný výhled přímo na třetí nejvyšší horu Gruzie - Kazbek (5 054 m). I přesto, že je Gruzie těžký východ, ve skiareálu to poznat není. Sedačkové lanovky jsou díky zahraničním investorům naprosto srovnatelné s těmi v evropských střediscích a nechybí tu ani parádní après-ski bary, ve kterých teče tradiční gruzínská pálenka cha-cha proudem.

V neposlední řadě se tu dají provozovat skialpy. Výhodou je to, že není potřeba šlapat z údolí, ale můžete se nechat vyvézt lanovkou do nejvyššího bodu, čímž si ušetříte skoro 2 000 výškových metrů. 

Ale pozor...

Laviny tu ze strmých svahů padají jako švestky ze stromů, takže kompletní lavinová výbava včetně batohu je tu absolutní must-have. V Gudauri sídlí i spoustu horských vůdců, kteří znají skialpové trasy jako své boty a můžou vás bezpečně doprovodit. 

Lyžování v Gudauri má ale i jednu nevýhodu. Dostat se sem je poměrně náročné. Z Prahy do Tbilisi létá s přestupem v Istanbulu Turkish Airlines, který má do konce roku 2024 zdarma přepravu lyží ke každému check-in zavazadlu. Z Tbilisi vás pak čeká ještě dvouhodinová cesta autobusem nebo taxíkem. Celkem tak na cestě z Prahy strávíte skoro celý den.

INSPIRACE

V hlavní roli sako! Jak ho nosit, aby to nebyla nuda?

Evergreen, který jednoznačně patří do povinné výbavy každého stylového šatníku, také podléhá módnímu diktátu. Naučíme vás, jak tento svršek zkombinovat tak, aby to byla zábava.

Vyrazte na pohádkový víkend na Broumovsko

Jaro je v plném proudu a někdy nás již dokonce navštíví i letní teploty. Je tedy čas na dobrodružné výlety do krás přírody ČR. Byli jste už třeba na Broumovsku? Dokonalost sama!

Nekonečná láska Carly a značky KARL LAGERFELD

Influencerka Carly Kirsten značce KARL LAGERFELD propadla již před několika lety a tento vztah stále sympaticky roste a zesiluje. Inspirujte se jejími oblíbenými kousky na rande, večeři i volný čas.

Slaďte se s Bibiánou a Adamem Bardy v nové kolekci GANT

Styl jim rozhodně nechybí, ať už vyráží kamkoli. Bibiána a Adam jsou dvojicí, u které by se mohlo inspirovat mnoho z nás. Při svém seznámení se s aktuálními novinkami oblíbené značky GANT si vybrali fity, ze kterých bychom si měli vzít příklad do posledního detailu. Jen si přečtěte proč!

Naučte se třídit svůj šatník chytře a zároveň ekologicky

Populární metoda Marie Kondo má jistě něco do sebe, ale musíte se opravdu většiny věcí zbavit? Poradíme vám, jak na to jít jinak a zároveň doporučíme 8 kousků, kterých byste se nikdy zbavovat neměla...

Velikonoce v novém

Jsou tady Velikonoce a s nimi spojené příjemné akce strávené s vašimi blízkými. Pokud zrovna přemýšlíte nad tím, co si obléknout pro tyto příležitosti, v tomto článku pro vás máme tipy na tři různé outfity - od neformálního brunche až po slavnostnější oslavu nebo piknik v přírodě…