Blog - - Nestárnoucí kostka opět na scéně

Nestárnoucí kostka opět na scéně

Ikonická, skotská kostka zvaná tartan patří mezi vzory, které mají své neopomenutelné místo v historii odívání a pravidelně se vrací i na výslunní přehlídkových mol. Maticový vzor, jež tvoří barevné, vzájemně se křížících pruhy, přestál revoluce, výměny politických stran i panovníky. Na svém počátku byly kilty signifikantní pro Skoty, později vzor získal docenění královskou rodiny, zažil výrazný vzestup během éry punku a dodnes se objevuje v kolekcích módních značek i konfekčních řetězců...

28. ledna 2024

Jirka Hofbauer

Foto: Shuttertock/victoria Chudinova

Chladné zimní měsíce si spojujeme s typickým vzorem zvaný tartan - kdysi symbol rodové sounáležitosti se přenáší nejen na oblečení, ale vlastně na vše, co si dnes chceme udělat příjemnější, noblesnější, svátečnější. Pozoruhodné je, že tato vzorovaná látka, tedy materiál původně určený na výrobu typických kiltů, se dnes objevuje na podšívkách trenčkotů, bund, pláštěnek, gumáků i klobouků. Taktéž se vyskytuje na šálách, šátcích, plédech, kravatách, ponožkách a pracovních košilích. Už méně důstojné je jeho použití na ubrusech a ubrouscích. Nicméně pro většinu lidí zůstává neodmyslitelně spojen s kulturou Skotska.

God save the tartan

Tento nestárnoucí vzor propojil dokonce dvě ikonické osobnosti britské historie - královnu Alžbětu II. a módní návrhářku Vivienne Westwood. Obě byly symboly hodnot své doby. Obě měly vliv. Obě tolik věcí rozdělovalo a přitom spojovalo. Obě vyznávaly hodnoty, ze kterých nikdy neslevily. Obě byly svým způsobem revolucionářky – jedna na poli módních inovací, druhá provedla svoji říši válkami a dobami nejistoty. Jejich vztah nebyl jednoduchý, ale přesto se bezpochyby respektovaly…

Jedna pocházela z privilegovaného prostředí. Téměř sterilního. Nikdy nenavštěvovala veřejná vzdělávacího zařízení. Vzdělávaná byla pouze domácími mentory. Až do své smrti byla čestným plukovníkem šestnácti britských armádních pluků a mnoha jednotek Commonwealthu. Jako členka ATS se stala první ženou z královské rodiny, která se aktivně účastnila v britských ozbrojených silách. Druhá měla dělnický původ. Nikdy nedostala nic zadarmo, a naopak za každý i sebemenší úspěch vždy zaplatila. Studovala, pracovala a o víkendech prodávala svoje šperky na trzích. Později udělala z módy statement, který dodnes obléká řada fashionistů po celém světě. Její neústupnost, až jakási zatvrzelost z ní udělala legendu. Tradice, královský punc a avantgardní styl. Tahle fascinující kombinace platí v případě jich obou.

Módní rebelové

Patrně málokdo si nepamatuje oscarový snímek Statečné srdce s Melem Gibsonem. Skutečnost byla ale ve 13. století trochu jiná. Předchůdce moderního kiltu a samotného tartanu se poprvé objevil až v 17. století. I přesto, že existovaly kárované látky, až v tomto období se obyvatelé jednotlivých skotských oblastí začali odlišovat pomocí kostkovaného vzoru. Následně v roce 1746 zasáhl Skoty tvrdý zákaz nošení oblíbené kostky. Tato opatření však později během skotského národního obrození paradoxně posílila význam tohoto vzoru jako nositele skotské identity a začal se opět masivně nosit. K tomu přispěl i slavný spisovatel Walter Scott, který ve svých historických románech vytvořil popisné obrazy a představil tartan jako symbol skotské kultury. V roce 1882, kdy Skotsko navštívil král Jiří IV., místní obyvatelé získali oficiální povolení nosit tartan. Tímto aktem se stal tartan oficiálně národním vzorem a začal se nově používat k odlišení jednotlivých klanů.

Kostkovaný vzor se stal módním hitem, a kromě běžných obyvatel jej nosili i příslušníci armády. Princ Albert, manžel královny Viktorie, se do něj zamiloval natolik, že jím výrazně zdobil své skotské sídlo - zámek Balmoral. Sama královna dokonce navrhla jeden nový vzor a často své děti do tartanu oblékala. Další období vzestupu vzor zažil ve 20. století během éry punkové revoluce. Pro módu tohoto hnutí, které vzniklo v polovině 70. let minulého století, byly charakteristické roztrhané punčochy, kožené křiváky, řetězy, denim, tkanice, trička s radikálními slogany a zejména kostkovaný vzor.

Foto: Shutterstock.com/Iryna Grush

Známka punku

Nekorunovanou královnou punku se stala módní designérka Vivienne Westwood. Tartan do svých kolekcí s libostí zařazovala nejen ona, ale i další návrháři a v určité míře se stal součástí hlavního proudu módy. V sedmdesátých letech bylo jméno Westwood spojováno především s punkovou skupinou Sex Pistols. Tato kontroverzní skupina byla známá svými antimonarchistickými názory. Vivienne pro ně vytvořila výrazný obraz královny Alžběty II., který se následně stal symbolem písně God Save The Queen. Podporovala jejich odpor vůči monarchii a postavila se proti establishmentu. Ačkoliv byla Westwood Britka, vnímala tartan jako odkaz a šanci opět rebelovat. Zatímco královna Alžběta II. tartan oblékala jako odkaz na skotský původ britské královské rodiny, symbol vlastního národa i spojením s tradičními prvky módy. Možná právě tehdy a tam nastává jakési propojení, kdy dvě ženy chápou jeden motiv rozdílně, ale přitom stejně hrdě.

Westwood v průběhu let změnila svůj názor na státní nastavení a především osobu samotné královny. Konec osmdesátých let přinesl změnu, kdy se začala více inspirovat Británií, britskou kulturou a stylem. Přestala vzdorovat a vlastně se jí poklonila. Mnoho z jejích kolekcí bylo ovlivněno královskou rodinou. Její pohled na královnu a její roli v britské společnosti postupně získával větší nuance. Vivienne začala chápat, že královna hraje svou roli jako důležitý prvek britské historie a kultury s veškerými jejími pozitivy i negativy. Patrně ve stejný moment se obměkčila i Koruna. Obě se několikrát setkaly a v roce 1992 obdržela designérka z rukou královny v Buckinghamském paláci vyznamenání Řád britského impéria. V roce 2006 jí byl udělen titul Dame.

Vivienne Westwood se proslavila svým odvážným a revolučním přístupem k módnímu designu, kterým výrazně ovlivnila moderní svět módy. Její kreativita a odvaha přinášet inovace do tradičního designu ji činí jednou z nejvýraznějších postav oděvního průmyslu. Tartan se stává jedním z klíčových prvků jejích kolekcí, spojující tradiční skotský vzor s avantgardním stylem.

Minulost, současnost i budoucnost

Tartan přetrval až do dnešních dnů. Nadále zůstává klíčovým prvkem tradičního skotského oděvu, avšak v oblasti módy se kostkovaný vzor objevuje téměř všude. Mezi módními domy, které staví svůj styl právě na tartanu, vyniká například Burberry, Barbour, DSQUARED2 nebo GANT původně švédská značka, jež spojuje americkou ležérnost s evropskou elegancí. Tartan také stále vidíme jako klíčový prvek i současných kolekcí značek Alexander McQueen, Marc Jacobs, Victoria Beckham nebo Dior.

Spojení tartanu, královny Alžběty II. a Vivienne Westwood vytváří zajímavou symbiózu tradice, královské elegance a módní revoluce. Tato trojice ukazuje, jak může historie, kultura a moderní design splynout do jedinečného vyjádření identity. Tartan zůstává symbolickým spojením s kořeny a tradicí, zatímco královna Alžběta II. a Vivienne Westwood nám představují, jak může být móda mostem mezi minulostí, současností a snad i budoucností.

Inspirujte se našimi kostkovanými kousky...

SVĚT MÓDY

10 pravidel, jak ovládnout neposlušné tenisky

V Československu se jimi proslavila Lucie Bílá, nosí je světoví mocnáři, popkulturní hvězdy, a dokonce sehrály důležitou roli ve filmu Jumanji, Návrat do budoucnosti nebo Forest Gump. Ostatně i fakt, že je i vysoké módní domy začlenily do svého portfolia něco znamená. O čem je řeč? O teniskách!

Co by vám v šatníku rozhodně nemělo chybět?

Šatník jako pokladnice outfitů pro každou příležitost? Ano, je to možné! S těmito kousky se každé ráno probudíte s pocitem, že máte co na sebe. A ještě vám prozradíme, z jakých materiálů by vaše nové poklady měly být, aby vám dlouho sloužily a bavilo vás je nosit...

8 pravidel athleisure

Pro Čechy je to slovo stále těžko vyslovitelné. Athleisure. Ath – leh – zhuh. Jedná se o spojení anglických slov athletic a leisure, tedy atletický a volnočasový nebo pohodlný. Ostatně princezna Diana tento styl oblékání proslavila už dávno ve zlatých devadesátých letech. Mikinu a krátké legíny doplnila koženou kabelou Hermès a oči skryla za neméně luxusní sluneční brýle. Tento look je i třicet let poté stejně aktuální jako tehdy...

Módní tipy, které si užijete nejen za zvuků deště

Pokud byste hledali módní ikonu dnešního článku, bude jím bezesporu medvídek Paddington. Roztomilý chlupáč nosil ve svých dobrodružstvích vše, co je třeba obléct do deště. Rybářský klobouk, pláštěnku, gumové holínky a občas i deštník. Má taky někdo chuť na sendvič s jahodovým džemem?

Black Tie: Elegantní na mužích a sexy na ženách. Nebo naopak?

Chystáte se na ples nebo podobnou společenskou událost, která si žádá daný dress code? Black tie je výjimečný, tradiční a především noblesní. Ačkoliv milujeme tradice, současně připomínáme, že pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Uznejte sami – v podobě, v jaké smoking známe dnes, se prakticky nezměnil více jak stodvacet let. Black tie je přece jen dress code, nikoliv uniforma, a i v rámci formálního oblečení se dá zažít spousta zábavy...

10 faktů, které jste o Karlu Lagerfeldovi pravděpodobně nevěděli!

Slavný návrhář Karl Lagerfeld byl znám především pro své dokonalé módní umění. Málokdo už ale ví, že byl závislý na dietní Coca-Cole nebo, že se chtěl původně stát karikaturistou, nikoli návrhářem. Připomeňte si dalších 10 zajímavostí, které jste o Karlu dost možná nevěděli.