Blog - - Hygge aneb Lekce severského stylu

Hygge aneb Lekce severského stylu

Dánsko sice nepatří mezi primární módní velmoci jako Francie nebo Itálie. Co bychom se od nich ale mohli učit, je správný balanc mezi pracovním a soukromým životem. Flexibilní pracovní podmínky umožňují, že se člověk může dostatečně věnovat svým zájmům. A možná také díky tomu jsou v práci spokojenější, protože tento balanc jim pomáhá se tolik nestresovat...

14. ledna 2024

Jirka Hofbauer

Vypněte telefony, udělejte si pohodlí, ztlumte světlo, zapalte svíčky, nalijte si víno nebo uvařte čaj, pusťte si oblíbený film nebo sáhněte po knize. Buďte tady a teď. Pokud stojí za to, nechat se inspirovat jen jednou věcí, tak je to bezpochyby myšlením hygge.

Hygge není jen trend. Je to něco jako vkus, nekoupíte jej za peníze. Je to životní směr a filozofie, kterou je potřeba se naučit žít. Je to o pohodovém přístupu k životu, se kterým se úzce pojí také pohodlně zařízené bydlení. V dnešní hektické době je nutné, dělat si to hezké. Je to ranní káva, hřejivý kabát nebo třeba voňavá svíčka. Tento styl se silně rozmohl během pandemie, kdy mnozí z nás postavili interiéry svých příbytků na stejnou úroveň jako šatník naplněný posledními trendy.

Kde se vzal?

Kořeny hygge sahají do Skandinávie. Původ tohoto slova pochází z norštiny, ale dnes je spojováno především s dánským životním stylem. Hygge je zkratkou slova hyggeling, která označuje hřejivou atmosféru. Předznamenává nejen příjemné vybavení bytu, ale také osobní spokojenost a vizuální vzezření. Tento životní směr je cestou k tomu, být šťastnější a cítit se dobře. A naprosto nezáleží na tom, co právě děláte.

Musíte vytřít nebo vyluxovat? Pusťte si k tomu oblíbenou píseň. Pořádáte večeři? Pořiďte si nový jídelní servis. Čeká vás pracovní prezentace? Kupte si vítězné sako. Pojedete na výlet do přírody? Chce to šálu! Přeloženo do jazyka módy - Nerozčilujte se, když prší - vezměte si deštník! Nacházejte i drobná pozitiva všude okolo sebe.

Za bibli tohoto myšlení je považována kniha The Little Book of Hygge: Danish Secrets to Happy Living, jejíž autorem je Meik Wiking, generální ředitel Happiness Research Institute. Právě on věří, že hygge může být v čemkoli. Hygge je o atmosféře a prožitku. Je to o sdílení s lidmi, které máme rádi. Pocit domova. Pocit bezpečí. Pocit vnitřního klidu a blaženosti. Tato kniha vám nabídne rady a tipy, jak know-how nejšťastnějšího národa na světě můžete využít ve svém životě i vy.

Vždy na tom záleží

Pravdou je, že vždy záleží na tom, jak vyhlížíte. Když jdete běhat do parku, ráno cestou do práce i večer v baru s vidinou nové známosti. Pro Dány je zásadní vypadat dobře i během jízdy na kole, která je pro jejich zemi naprosto typická. Nenechají se odradit ani deštěm nebo sněhem od toho, vypadat dokonale. Ať už na kole, nebo pěší. Vrstvení je pro ně naprosto klíčovou technikou, stejně jako používání jasných barev, i když nebe těchto prvních měsíců v roce nabízí spíše odstíny depresivní šedé. Ulice Kodaně tak rebelsky zaplaví sytě rudé vlněné kabáty, ostře barevné nadýchané bundy, manšestr všech barev a kostka všech kombinací.

9 PRAVIDEL, JAK NOSIT HYGGE

K základním prvkům patří úplety všeho druhu, šály, vlněné ponožky a hodně vrstev.

  • Úplety

Pohodlí je pro hygge klíčový aspekt. Co je pohodlnější než měkký úplet? Velké módní domy jako Hermés, ale i značky Victoria Beckham, Stella McCartney nebo třeba česká designérka Božidara Richterová pravidelně halí svoje modelky od hlavy k patě, do těch nejjemnějších úpletů. Úplety, které v sobě spojují nejen vysokou estetiku a trendy, ale i funkčnost, najdete v nabídce značek GANT, Woolrich, nebo Camel Active.

  • Ponožky, návleky a rukavice

Zkrácená délka není v zimě problém. Vše doženete tlustými ponožkami nebo trendy štulpnami. Téměř nutností jsou v zimních měsících rukavice nebo apartní návleky.

  • Pohorky, holiny i pantofle

Obutí je opět praktické. Avšak o nic méně efektní. Vysoké, masivní, šněrovací boty nebo poněkud kontroverzní holínky. Ostatně ty ráda nosila i královna Alžběta II. Nezavrhujte ani trendy nazouvací pantofle, avšak doplněny tlustou ponožkou.

  • Šály a plédy

Co je skoro povinností jsou šály, šátky a plédy všeho druhu a všech velikostí. Nechte je volně spadat kolem krku, utahujte kolem krku, balte se do nich. Plédy se nebojte vrstvit a případně je stáhnout páskem.

  • Vrstvy

Tenké, tlusté, hlavně hodně. Čím více vrstev, tím lépe! Střídejte materiály, struktury i barvy. Buďte jako cibule!

  • Ikonické svetry

Pletený svetr patří k esenciálním potřebám tohoto stylu. Je jen na vás, jaký si vyberete. Infantilní svetry jako Marc Darcy v Bridget Jones, ikonický kardigan Pendleton z filmu Big Lebowski, úzký rolák v duchu Yves Saint Laurent nebo typický severský svetr, který nosila Sarah Lundová v dánském seriálu Vražda. Ostatně tenhle seriál vyvolal takovou mánii, že tyto svetry byly v Dánsku jeden čas beznadějně vyprodané.

  • Pan Michelin

Hygge v sobě míchá několik dalších stylů. Může být prudce elegantní, ležérní i sportovní. Vybavte svůj módní arzenál o nadčasový vlněný kabát, bundu s beránkem, nebo nadýchanou péřovku. Hygge nehraje na objem.

  • Symbióza

Pravidlem hygge je jistá symbióza a propojení všeho. Tedy oblečení by mělo korespondovat i s prostředím, ve kterém se nacházíte. Vyladěné stylové kombinace patří nejen na ulici velkoměsta. Apartní look můžete obléct i na doma nebo na tůru do přírody.

  • Kosmetika

Samozřejmě pohoda vychází z vnitřního naladění samotného člověka a k tomu patří i péče o tělo. Dbejte i na takové věci jako je zdravě vyhlížející, hydratovaná plet, vyživené vlasy, upravené ruce a nehty. Nezapomínejte ani na detaily, jako je třeba parfém.

Friluftsliv

Na myšlení hygge volně navazuje friluftsliv, který lze doslova přeložit jako život na volném vzduchu a vybízí trávit čas ve volné přírodě bez ohledu na povětrnostní podmínky. Je to v podstatě pokračování životního stylu hygge, jen místo u krbu se skleničkou vína vyměníte za běhání po lese, horskou turistiku nebo zahradničení. Takové kousky pak najdete právě v nabídce značek Camel Active a Peak Performance.

Bydlení podle hygge

Pro dosažení té správné hygge atmosféry se nemusíte pouštět do náročných rekonstrukcí a kompletní výměny nábytku. V bydlení docílíte stylu hygge snad i několika drobnými doplňky jako polštáře, závěsy, vázy a vhodné rostliny. Co nesmí chybět jsou deky. Velké, pletené a hřejivé. Další nezbytností jsou koberce s vysokým chlupem. Nebojte se ani přírodní či umělé kožešiny. Tu správnou severskou atmosféru do interiéru dostanete jemnými barvami a přírodními materiály. Co vykouzlí vstřícnou náladu na počkání jsou svíčky. A znovu – nezapomeňte ani na sebe. Z večerního čaje si udělejte rituál a porcovaný čaj vyměňte za sypaný. Zkuste si upéct sušenky. Nebo si alespoň dopřejte láhev kvalitního Primitiva.

SVĚT MÓDY

10 pravidel, jak ovládnout neposlušné tenisky

V Československu se jimi proslavila Lucie Bílá, nosí je světoví mocnáři, popkulturní hvězdy, a dokonce sehrály důležitou roli ve filmu Jumanji, Návrat do budoucnosti nebo Forest Gump. Ostatně i fakt, že je i vysoké módní domy začlenily do svého portfolia něco znamená. O čem je řeč? O teniskách!

Co by vám v šatníku rozhodně nemělo chybět?

Šatník jako pokladnice outfitů pro každou příležitost? Ano, je to možné! S těmito kousky se každé ráno probudíte s pocitem, že máte co na sebe. A ještě vám prozradíme, z jakých materiálů by vaše nové poklady měly být, aby vám dlouho sloužily a bavilo vás je nosit...

8 pravidel athleisure

Pro Čechy je to slovo stále těžko vyslovitelné. Athleisure. Ath – leh – zhuh. Jedná se o spojení anglických slov athletic a leisure, tedy atletický a volnočasový nebo pohodlný. Ostatně princezna Diana tento styl oblékání proslavila už dávno ve zlatých devadesátých letech. Mikinu a krátké legíny doplnila koženou kabelou Hermès a oči skryla za neméně luxusní sluneční brýle. Tento look je i třicet let poté stejně aktuální jako tehdy...

Módní tipy, které si užijete nejen za zvuků deště

Pokud byste hledali módní ikonu dnešního článku, bude jím bezesporu medvídek Paddington. Roztomilý chlupáč nosil ve svých dobrodružstvích vše, co je třeba obléct do deště. Rybářský klobouk, pláštěnku, gumové holínky a občas i deštník. Má taky někdo chuť na sendvič s jahodovým džemem?

Black Tie: Elegantní na mužích a sexy na ženách. Nebo naopak?

Chystáte se na ples nebo podobnou společenskou událost, která si žádá daný dress code? Black tie je výjimečný, tradiční a především noblesní. Ačkoliv milujeme tradice, současně připomínáme, že pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Uznejte sami – v podobě, v jaké smoking známe dnes, se prakticky nezměnil více jak stodvacet let. Black tie je přece jen dress code, nikoliv uniforma, a i v rámci formálního oblečení se dá zažít spousta zábavy...

10 faktů, které jste o Karlu Lagerfeldovi pravděpodobně nevěděli!

Slavný návrhář Karl Lagerfeld byl znám především pro své dokonalé módní umění. Málokdo už ale ví, že byl závislý na dietní Coca-Cole nebo, že se chtěl původně stát karikaturistou, nikoli návrhářem. Připomeňte si dalších 10 zajímavostí, které jste o Karlu dost možná nevěděli.