Blog - - Jak se správně obléknout na skialpy?

Jak se správně obléknout na skialpy?

Na první pohled se může zdát, že na skialpy postačí lyžařská bunda a oteplovačky. Není to však tak snadné, jak se zdá a volba oblečení na skialpy se výrazně liší od oblečení na klasické sjezdové lyžování.

11. února 2024

Eliška Hudcová

Cesta nahoru bývá makačka, takže se člověk zahřeje a občas i pěkně zapotí. Na cestu dolů je potřeba se přiobléct, obzvlášť pokud je chladnější počasí nebo nás čeká dlouhý sjezd. A právě proto, že je na skialpech potřeba se neustále přizpůsobovat počasí a podmínkám, jediný možný způsob, jak se na ně obléknout, je vrstvení. Díky tomu, že máte na sobě více funkčních vrstev místo jedné, by vám nikdy nemělo přílišné vedro ani zima. 

1. Base Layer

Base layer (tedy podvlíkačky a termo triko) je jediný kus oblečení, který během skialpu nesvlékáte. Ideální materiál je merino vlna, případně její kombinace se syntetickými materiály. Obě varianty mají své výhody a nevýhody. Syntetika má obecně delší životnost a rychleji schne, merino ale nezapáchá a v případě propocení nestudí. 

2. Střední izolační vrstva

Druhá vrstva může být merino s vyšší gramáží a nebo tenká fleecová mikina. Není “povinná” a hodí pro dvě situace: 

  • vydáváte se do teplot hluboko pod bodem mrazu (nebo vyrážíte ještě za tmy) 
  • jste “zmrzlík” a je vám často zima.

3. Střední technická vrstva

Střední technická vrstva jsou kalhoty a bunda, které máte většinou na sobě jak při výšlapu, tak sjezdu. Je to zkrátka ta vrstva, která je vidět. Vybírat můžete ze dvou variant - hardshell (gore-tex) nebo softshell. Zásadní výhodou hardshellové bundy je nepromokavost, na druhou stranu softshellová bunda lépe dýchá, ale nezvládne chránit před vodou.

V obou případech jsou velkou výhodou velké větrací otvory na zip, díky kterým není potřeba tuto vrstvu téměř nikdy svléknout.

4. Dodatečná izolační vrstva

Dodatečná izolační vrstva je teplá vrstva, kterou po cestě nahoru nesete v batohu a oblékáte jí pouze při delších zastávkách, při zhoršení počasí a zejména na sjezd. Měla by být lehká a dobře sbalitelná, aby v batohu nezabírala příliš mnoho místa. Ideální variantou je tenká péřovka nebo vesta.

5. Nepromokavá vrstva

Membránová bunda by měla být součástí vaší výbavy v případě, že:

  • nemáte membránu zastoupenou ve střední technické vrstvě (tedy skialpujete v softshellu)
  • se vydáváte na túru v dešti/hustém sněžení
  • se vydáváte na vícedenní přechod, při kterém nedokážete odhadnout počasí

Doplňky

Rukavice je ideální nést dvoje - jedny tenké prstové na výšlap nahoru, druhé teplejší (např. palčáky) na sjezd dolů. Nezapomeňte ani na ochranu krku a tenkou čepici, která se pohodlně vejde pod helmu.

INSPIRACE

Inspirace na zamilované jarní outfity

Už zítra přivítáme ten nejzamilovanější měsíc v roce - květen, lásky čas! Příroda ožívá a něha i vášeň je ve vzduchu cítit více než kdy jindy. Pro páry, které hledají způsob, jak sdílet svou lásku a styl, je toto období skvělou příležitostí pro vytvoření nezapomenutelných a zamilovaných outfitů...

V hlavní roli sako! Jak ho nosit, aby to nebyla nuda?

Evergreen, který jednoznačně patří do povinné výbavy každého stylového šatníku, také podléhá módnímu diktátu. Naučíme vás, jak tento svršek zkombinovat tak, aby to byla zábava.

Vyrazte na pohádkový víkend na Broumovsko

Jaro je v plném proudu a někdy nás již dokonce navštíví i letní teploty. Je tedy čas na dobrodružné výlety do krás přírody ČR. Byli jste už třeba na Broumovsku? Dokonalost sama!

Nekonečná láska Carly a značky KARL LAGERFELD

Influencerka Carly Kirsten značce KARL LAGERFELD propadla již před několika lety a tento vztah stále sympaticky roste a zesiluje. Inspirujte se jejími oblíbenými kousky na rande, večeři i volný čas.

Slaďte se s Bibiánou a Adamem Bardy v nové kolekci GANT

Styl jim rozhodně nechybí, ať už vyráží kamkoli. Bibiána a Adam jsou dvojicí, u které by se mohlo inspirovat mnoho z nás. Při svém seznámení se s aktuálními novinkami oblíbené značky GANT si vybrali fity, ze kterých bychom si měli vzít příklad do posledního detailu. Jen si přečtěte proč!

Naučte se třídit svůj šatník chytře a zároveň ekologicky

Populární metoda Marie Kondo má jistě něco do sebe, ale musíte se opravdu většiny věcí zbavit? Poradíme vám, jak na to jít jinak a zároveň doporučíme 8 kousků, kterých byste se nikdy zbavovat neměla...