Blog - - Jak vypadá den produktového školitele VERMONTu? To vám povypráví Lenka Šancová!

Jak vypadá den produktového školitele VERMONTu? To vám povypráví Lenka Šancová!

Každá pozice ve VERMONTu je jedinečná a své o tom ví i Lenka Šancová. Jaký byl její kariérní postup, jaká je náplň její pozice a čeho si zde nejvíce váží? Nejen to nám řekla v příjemném rozhovoru. 

21. března 2024

Lucie Švábenská

Co tě přivedlo k práci pro Vermont?

Krize. Nikoliv osobní, ale globální ekonomická krize v roce 2009. S manželem jsme podnikali v retailu a tento rok nám dal finančně zabrat. Musela jsem si najít práci, abychom měli jistý alespoň jeden příjem. Narazila jsem na inzerát, kde se měl v Liberci otevírat GANT. To mi přišlo úplně neskutečně šílený, protože v té době se řada obchodů v libereckém regionu naopak zavírala. Ale protože miluju výzvy a nekonvenční myšlení, tak jsem poslala CV. Zároveň se mi líbil focus firmy na kvalitu. Když jsem po přijetí byla cca měsíc na zaučení na pobočce GANTu v OC Zličín, tak jsem s úžasem pozorovala svět a zákazníky, kerých se ekonomická krize nedotkla. To byla moje první lekce, kterou jsem od VERMONTu získala – držet si status a cenu.

Jakými pozicemi jsi v rámci firmy prošla?

Moje první pozice byla Store Manager v prodejně GANT Liberec. Jednalo se o opening prodejny a největší výzvou bylo vydržet  pesimistický přístup okolí, který by se dal shrnout do jedné hlášky: “ Do roka zavřete”.

Klíčové bylo dát dohromady kvalitní tým a vytvořit stálou klientelu. Nasadily jsme vysoký zákaznický servis, aby se zákazníci cítili nadstandardně opečovávaní, protože ve službách i obchodu rozhoduje zážitek a osobní přístup.

Také jsem do sebe musela velmi rychle vstřebat textilní knowhow, protože řadě zákazníkům se zboží velmi líbilo, ale vysoké ceny je odrazovaly. Takový ten povrchní prodej a jak se v retailu říká “okecávačky”  nestačili. Zákazníci chtěli vidět, že cena má opodstatněný důvod a že daný produkt je smysluplná investice.

Cca po dvou letech, kdy byla pobočka v Liberci úspěšně rozběhlá, mi byla nabídnuta pozice Store Supervisora. Ona to v té době ještě oficiální pozice nebyla, ale zkusili jsme to jako pilotní projekt. Byla jsem vždy vyslaná na prodejnu, která nedosahovala očekáváných výsledků a měla jsem cca měsíc na to, abych zjistila v čem je daný problém a tržby zvednout, ideálně dlouhodobě. Projekt byl úspěšný a já jsem tak byla oficiálně jmenovaná do této pozice.

Tato zkušenost mě hodně naučila. Měla jsem možnost zažít jak malé, tak i velké prodejny, a to jak v Čechách, tak na Slovensku. Opakujícím problémem na většině pobočkách bylo, že naši prodejci neměli dostatek odborných textilních znalostí a neuměli argumentovat námitkám zákazníků na cenu. Bylo jasné, že na tomto musíme zapracovat, a to plošně.

A tímto se dostáváme k mé další pozici Produktového Školitele. Jako první jsem dala dohromady textilní manuál. Vycházela jsem z mé praxe a zkušeností. Cílem manuálu byla odbornost, ale zároveň jednoduchost a údernost, aby se dal skutečně použít při prodeji. Po jeho tvorbě následovala produktová školení našich kolegů a já jsem se tak vrhla do vod školitelství.

Na jaké pozici nyní pracuješ?

Nyní je mou pozicí Manager of Development Department. Vedu oddělení, které zašťiťuje produktová školení všech VERMONT značek a supervisingy prodejen. Připravujeme produktové sezónní podklady, pořádáme produktová sezónní školení na prodejnách a na centrále v Bratislavě.

Jak bys popsala svůj pracovní den?

Nemám nějaký typický pracovní den a asi by mne ani nebavilo, kdybych ho měla. Mám dvě sezónní období – SS a FW.

Nejprve je příprava sezóny – plánuji harmonogramy produktových školení – pro představu každou sezónu je proškoleno cca 500 lidí a vzhledem k tomu, že školíme i na prodejnách, tak se jedná asi o 53 termínů.  S mými kolegy připravujeme produktové školící podklady tak, aby byly ušité na míru na náš trh a naše prodejny.

A pak už jede školící sezóna. Začínám GANT produktovými školeními, která trvají cca 3 neděle v Bratislavě a pokračuji školeními na prodejnách, ta trvají cca měsíc.

Školení, ač to tak možná nevypadá, jsou velmi náročná, a to jak psychicky, tak i fyzicky. Než jsem začala školit, tak jsem měla naivní představu, že školitel prostě přijde, odškolí si to, a pak si vesele odskotačí.  V životě mne nenapadlo, kolik času trvá jenom příprava školení a školících podkladů a na kolik dalších věcí musíte pamatovat v samotném průběhu školení. A tímto šokem si projde každý nový školitel. Asi bych to shrnula takto: Čím jednoduššeji školení vypadá, tak tím víc času a práce za ním je.  

Každá sezóna končí GANT objednávkami – tzn. 14 dní v Bratislavě, kde na centrále připravujeme a následně prezentujeme s mým týmem vzorkovou GANT kolekci Store managerům. Ti vybírají produkty, které se pro danou sezónu objednají. GANTí objednávky jsou obří kolos, na kterém pracuje řada oddělení. Je to náročné období, ale mám ho ráda, protože jsme vždycky super parta a těším se, jak nakonec bude nová kolekce vypadat.

Co máš nejraději na své pracovní pozici?

Miluju módu. Baví mě prolézat a zkoušet produkty, sledovat jak a z čeho jsou šité, vymýšlet stylingy, prodejní strategie. Trešničkou na dortu je, že ve VERMONTu máme skvělé kvalitní značky, takže produkty jsou velmi dobře zpracované a mají řadu vychytávek. Značky si navzájem nekonkurují, každá je jiná, a o to je to zajímavější.

Školit o textilních materiálech a módě beru jako poselství a osvětu. Jsem přesvědčená, že textilní základy by měly patřit ke všeobecné vzdělanosti a měly by se učit na škole.

Vemte si kolik peněz za oblečení utratíme. A přitom díky všeobecné neznalosti, se řada zákazníků při prodeji ani nemrkne na visačku, za co peníze utrácí. Dokonce i řada konkurenčních e- shopů módy neuvádí, z jakého textilního materiálu jsou produkty ušity. To je jako by jste kupovali mléko a neřešili, jestli je kravské, mandlové, ovesné...

Ale pak přijde produktové textilní školení, kde se dozvíte, a na těle vyzkoušíte, že není vlna jako vlna. Že taková ovčí merino vlna fakt nekouše a přitom je mnohem lehčí a výhřevnější než bavlna. Pak si vyzkoušíte kašmír, z něhož ani nechcete vylézt, protože je jak obláček. A mohla bych pokračovat dál. Otevře se vám nový svět, začnete studovat visačky a ladně přejdete do dražších materiálů, protože už není cesty zpět.

No a to nemluvím o outfitování. Je nepopsatelný pocit, když posunete styl oblékání ať už kolegy, zákazníka nebo kamaráda. A oni tou změnou získají sebevědomí a větší radost ze života. A to se mi na mé práci líbí -  má smysl a dělám to, co mne baví.

Čeho si nejvíce vážíš u svých kolegů/svého teamu?

Toho, že řada kolegů, včetně mého teamu, svojí prací žije a mají ji rádi. To vidíte na očích, jsou v nich jiskry a vyzařují nezaměnitelnou energii. Je to dar a radost, když můžete s takovými lidmi pracovat a ještě se leccos přiučit.

Co tě v práci inspiruje?

Všechno. Jsem jak vysavač! Všechno se může jednou hodit.

Čím je pro tebe práce ve Vermontu unikátní?

Pocit sounáležitosti. Jednou Vermonťák, vždycky Vermonťák. Jsme taková komunita, a to včetně zákazníků, propojená zájmem o módu. Jsme schopní hodinu se bavit o svetru. O textilním materiálu, střihu, k čemu se dá stylovat, jestli je lepší než minulou sezónu, že podobný má jiná značka, za kolik ho má, že jsme měli objednat i tu bordó barvu...

Když přijdete do VERMONT prodejny, tak vám kolega někdy řekne: „Ani se tady nerozhlížej, máme to strašně rozhrabaný“. „Normální“ člověk se zmateně rozhlíží a hledá ten nepořádek. Vermonťák hned vidí: „Aha, kupičky o centimetr nakřivo“.

Čeho si nejvíce vážíš na Vermontu?

Ve VERMONTu dostanete šanci růst. A to nejen profesně, ale i lidsky. Ono je sice moc hezký být povýšen, ale s vyšší pozicí přichází i řada chyb, nejistot a tápání. Já jsem měla ve VERMONTu to štěstí, že jsem měla a mám svoji mentorku, která mne v tom nenechala plácat. Na druhý straně musíte na sobě makat a učit se ze svých chyb.

Jak se ti daří work/life balanc? Co ti po náročném dni v práci pomáhá relaxovat a najít opět rovnováhu?

Ve work/life balancu jsem naprosto příšerná. Patřím k lidem, co nemají záklopku a jedou ve všem na doraz. A tím, že k mé práci patří dlouhodobé služebky, je velmi těžké si ten balanc uhlídat. Ale myslím, že už jsem na to přišla. Důležité je odpočívat, prostě ODPOČÍVAT. A až pak, když jste odpočatí, tak můžete aktivně odpočívat – já miluju kolo, cestování, kavárny a knížky. No a jasně, že módu!

CHCETE SE K NÁM PŘIPOJIT A PRACOVAT PRO VERMONT? NEVÁHEJTE NÁS KONTAKTOVAT!

LIFE IN VERMONT

Jak vypadá den produktového školitele VERMONTu? To vám povypráví Lenka Šancová!

Každá pozice ve VERMONTu je jedinečná a své o tom ví i Lenka Šancová. Jaký byl její kariérní postup, jaká je náplň její pozice a čeho si zde nejvíce váží? Nejen to nám řekla v příjemném rozhovoru. 

IT Director firmy VERMONT Peter Krajča: Je skvelé môcť realizovať akúkoľvek dobrú myšlienku

Každá pozícia vo Vermonte je jedinečná a svoje o tom vie aj Peter Krajča. Aký bol jeho kariérny postup, ako by popísal svoj pracovný deň a čo si u nás najviac váži? Nielen o tom nám povedal v príjemnom rozhovore. 

Už jste objevili kouzlo našeho VERMONT Storu U Prašné brány?

Oáza prémiové módy, designu a dokonalého servisu. Nejen to je náš flagship VERMONT Store v ulici U Prašné brány. Už jste ho navštívili? Jestli ne, tak po našem představení se tam určitě vydáte!

E-shop Vermont.cz nově představuje sekci HOME

Baví vás svůj domov neustále ladit, zútulňovat a dodávat mu nové, svěží kouzlo výjimečnými doplňky? Pak pro vás máme přesně to, co potřebujete!

Vítáme v portfoliu jedinečnou značku Woolrich!

Připojte se k tradici kvality a vyberte si značku, které můžete důvěřovat.

BON VOYAGE s novým číslem VERMONT VIEW

Zbrusu nové jarní vydání magazínu VIEW se celé nese v duchu tématu BON VOYAGE. Takže, kam to letos bude?