Blog - - Naučte se třídit svůj šatník chytře a zároveň ekologicky

Naučte se třídit svůj šatník chytře a zároveň ekologicky

Populární metoda Marie Kondo má jistě něco do sebe, ale musíte se opravdu většiny věcí zbavit? Poradíme vám, jak na to jít jinak a zároveň doporučíme 8 kousků, kterých byste se nikdy zbavovat neměla...

02. dubna 2024

Kristie Svobodová

Foto: Shutterstock

Když se příroda probouzí do nové etapy, i my máme tendenci začít znovu, s čistým štítem. A tak uklízíme své domovy, podstupujeme detoxikační kúry, začínáme sportovat, jíst lehčí jídla a také toužíme po novém šatníku. Jednoho dne se tak probudíte s nutkavou potřebou vyhodit většinu oblečení, které máte a docílit tak konečně ve svých skříních smyslu, přehlednosti a minimalismu. Aby se ale z tohoto záslužného činu nestal spíš ekologický problém, máme pro vás pár tipů, jak to udělat tentokrát trochu lépe.

Na skládkách totiž údajně skončí až 85 % textilu a metoda Marie Kondo tento problém spíš prohlubuje. Pokud byste se totiž skutečně měla zbavit každé věci, která vám „už nedělá radost“, pravděpodobně byste vyházela většinu svého majetku. Jen zlomek takových věcí ale pak najde další uplatnění. Proto raději přemýšlejte déle a dávejte všem věcem druhou a třetí šanci. Co to znamená? 

Když už před sebou máte hromádku oblečení, kterého byste se ráda zbavila, v první řadě se ujistěte, že je v bezvadném stavu. Pokud ne, věnujte danému kousku trochu úsilí - zkuste ještě jednou vyprat malý flíček nebo přišijte uvolněný knoflík. Právě tyto malé kroky nakonec rozhodují o tom, zda produkt skončí na skládce nebo třeba u někoho dalšího ve skříni. Dejte si také práci s prodejem, různých prodejních aplikací existuje spoustu a vy tak díky nim nejen vyděláte pár korun navíc, ale především vás nemusí trápit ekologická stopa, kterou jste za sebou zanechala. 

Po tom, co si šatník vytřídíte, sepište si seznam kousků, které vám chybí nejen ke štěstí, ale především k tvoření hezkých a stylových outfitů. Podle seznamu potom brouzdejte po e-shopech i v kamenných obchodech. Vždy raději místo trendů vsaďte na kvalitu a nadčasovost. 

A kterých kousků byste se nikdy zbavovat neměla, protože jsou věčné? 

Bílá košile

Bílá košile je nenahraditelným evergreenem každého šatníku. Symbolizuje čistotu a nadčasový styl. Je vhodná pro různé příležitosti - od pracovního dne po večerní setkání. Své místo si zaslouží díky univerzálnosti a schopnosti snadno se kombinovat. Je to kousek, který zůstane stále aktuální a není důvod se jej zbavovat.

Rovné džíny

Až se budete dívat na své rovné džíny a zvažovat jejich vyhození, vzpomeňte si na jejich mnohostrannost a nadčasovost. Tento střih se totiž drží na vrcholu módních žebříčků už léta a navíc styl spočívá ve schopnosti vytvářet rozmanité outfity s kousky, které už vlastníte, ne ve zbrklém nakupování nových úlovků. Rovné džíny sluší každému typu postavy, hodí se k teniskám i k podpatkům, jsou pohodlné a jde přesně o typ oděvu, který nabízí nekonečnou flexibilitu.

Křivák 

Máte doma křivák, který vám je už trochu velký, protože jste zhubla? Pokud je navíc z pravé kůže, apelujeme na vás – nechte si ho. Oversize styl se bude vždycky v různých podobách vracet a tato motorkářská bunda nikdy z přehlídkových mol ani z ulic nezmizí, to nám věřte. Díky svému typickému zpracování dodá každému outfitu trochu uvolněnosti a rebélie.

Bílé tenisky a kabelka

Jsou základními kameny každého šatníku. Tenisky jako symbol pohodlí a moderního stylu, který se hodí do každodenního života i pro volný čas. Černá a bílá kabelka pak dodává eleganci a sofistikovaný nádech každému outfitu, ať už jde o formální událost nebo setkání s přáteli.

Hedvábný šátek

Módní doplněk pyšnící se tisíci způsoby využití byste si měla ve skříni chránit jako oko v hlavě. Ať už má jakoukoliv barvu, pokud není vyloženě poničený, hýčkejte si ho a noste ho. Jak? Nahradí pásek, zamotáte ho do vlasů, oživíte kabelku, dodáte jím šmrnc jinak nudnému looku. Uvázat ho můžete okolo krku i na ruku, fantazii se meze nekladou. A pokud už vy fantazii postrádáte, stačí se podívat na Pinterest nebo Instagram. 

Kašmírový svetr

Tento mazlík si zaslouží mít své pevné místo ve vašem šatníku. Dokonalý materiál pro svou mimořádnou jemnost, lehkost, tepelnou izolaci a hebkost oceníte a unosíte! Když už jste do tohoto kousku investovala, nezbavujte se ho třeba jen kvůli barvě, která vás omrzela. Pokud je váš kousek klasického střihu s kulatým výstřihem, věřte, že své uplatnění opět najde. 

Malé černé 

Pokud vlastníte šaty, které si můžete vzít naprosto kamkoliv - tedy v jednoduchém provedení, černé barvy, z kvalitního materiálu a v midi délce, měla byste je na ramínku ještě ponechat. Obzvlášť v případě, že na sobě nemají žádné výraznější zdobení nebo aplikace, které podléhají módním výstřelkům. Vězte, že takové šaty si ještě najdou svou příležitost. Hodí se totiž na rande, do divadla, na nákupy, na firemní večírek, pracovní schůzku i na rockový koncert, pokud jim přizpůsobíte doplňky a další prvky svého outfitu. 

INSPIRACE

V hlavní roli sako! Jak ho nosit, aby to nebyla nuda?

Evergreen, který jednoznačně patří do povinné výbavy každého stylového šatníku, také podléhá módnímu diktátu. Naučíme vás, jak tento svršek zkombinovat tak, aby to byla zábava.

Vyrazte na pohádkový víkend na Broumovsko

Jaro je v plném proudu a někdy nás již dokonce navštíví i letní teploty. Je tedy čas na dobrodružné výlety do krás přírody ČR. Byli jste už třeba na Broumovsku? Dokonalost sama!

Nekonečná láska Carly a značky KARL LAGERFELD

Influencerka Carly Kirsten značce KARL LAGERFELD propadla již před několika lety a tento vztah stále sympaticky roste a zesiluje. Inspirujte se jejími oblíbenými kousky na rande, večeři i volný čas.

Slaďte se s Bibiánou a Adamem Bardy v nové kolekci GANT

Styl jim rozhodně nechybí, ať už vyráží kamkoli. Bibiána a Adam jsou dvojicí, u které by se mohlo inspirovat mnoho z nás. Při svém seznámení se s aktuálními novinkami oblíbené značky GANT si vybrali fity, ze kterých bychom si měli vzít příklad do posledního detailu. Jen si přečtěte proč!

Naučte se třídit svůj šatník chytře a zároveň ekologicky

Populární metoda Marie Kondo má jistě něco do sebe, ale musíte se opravdu většiny věcí zbavit? Poradíme vám, jak na to jít jinak a zároveň doporučíme 8 kousků, kterých byste se nikdy zbavovat neměla...

Velikonoce v novém

Jsou tady Velikonoce a s nimi spojené příjemné akce strávené s vašimi blízkými. Pokud zrovna přemýšlíte nad tím, co si obléknout pro tyto příležitosti, v tomto článku pro vás máme tipy na tři různé outfity - od neformálního brunche až po slavnostnější oslavu nebo piknik v přírodě…