Blog - - Pojeďme na stezku podél Bílé Opavy #traveltips

Pojeďme na stezku podél Bílé Opavy #traveltips

Tipů na výlety, ať už za přírodou, zábavou, poznáním nebo odpočinkem, není nikdy dost. V našem seriálu #traveltips vám přinášíme tentokrát inspiraci, kam se vydat za vodopády a magickými skalními útvary.

21. prosince 2023

Eliška Hudcová

Stezka začíná v Karlově Studánce a vede až pod vrchol Pradědu - nejvyšší hory Jeseníků a celé Moravy. Samotná řeka Bílá Opava pramení na jižním svahu Pradědu, takže má v těchto místech parádní spád.

Po cestě se vám naskytne pohled na několik vodopádů (ten nejvyšší má skoro 8 metrů), četné kaskády a peřeje, skalní útvary a romantická zákoutí smrkového pralesa. Stezka řeku křižuje několikrát, takže se nevyhnete dřevěným můstkům a lávkám. Prastaré stromy, ztrouchnivělé vyvrácené kmeny a pařezy smrkových velikánů porostlé mechem umocňují dojem divočiny. Stezka je kouzelná jak v létě, tak pod sněhovou pokrývkou.

...A věděli jste, že vyvrácené stromy se tady neodklízejí, protože představují živiny pro jiné důležité organismy?

              Fyzická náročnost

Stezka vede úzkou lesní cestou, která je občas pěkně strmá a náročná. Od chaty Barborka potom na Praděd vede široká silnice. Stezka od parkoviště k Barborce je dlouhá 6 km (12 km tam i zpět) s převýšením 480 m, přičemž při cestě na Praděd vás čeká dalších 2,7 km (5,4 km tam i zpět) s převýšením 180 m. S kočárkem se dostanete jen na začátek stezky, ale po několika stovkách metrech se cestička zužuje a stoupá do prudšího kopce.

             Časová náročnost

Pokud se podél Opavy vydáte, počítejte s celodenním výletem (6-7 hodin tam i zpět). Při výstupu na Praděd přičtěte další 2 hodiny tam i zpět.

             Finanční náročnost

Parkování u přístřešku na kraji Karlovy Studánky je zdarma, stejně tak jako stezka a vstup do interiéru vysílače na Pradědu.

             Tipy & doporučení

I přesto, že na Praděd vede silnice, autem se na vrchol nedostanete. Za velmi vysoký poplatek (350 Kč v létě, 450 Kč v zimě) můžete z Karlovy Studánky projet po Ovčárenské silnici k chatě Ovčárna, odkud je to 3,5 km po svých. Druhou (levnější) možností je kyvadlová doprava (bus) z Karlovy Studánky nebo od Hvězdy, která vás k Ovčárně během 15 minut vyveze. O víkendech často bývají autobusy plné, takže nastupte už na dolním parkovišti v Karlově Studánce.

Pokud nemáte na výlet celý den, doporučujeme nechat se vyvézt autobusem na Ovčárnu a stezku podél Bílé Opavy sejít směrem dolů.

INSPIRACE

Carly Kirsten a její 3 tipy na outfity KARL LAGERFELD

Do společnosti, na procházku i na rande. Ať už se vydáte kamkoli, z těchto outfitů, složených z novinek kolekce jaro/léto 2024, budete jistě nadšení stejně, jako Carly!

Tepláky i mimo domov? Ano, ale jen za určitých podmínek

I když by Karl Lagerfeld neměl radost, protože podle něj byly tepláky znamením osobní porážky, už i tenhle kousek se pomalu, ale jistě, přesunul z našich domovů a fitness center i na veřejnost. Dnes si tepláky, legíny a teplákovky můžete s klidným svědomím obléknout nejen na gauč ke sledování televize, ale třeba i na výlet do města. Musíte ale vědět, jak na to.

Oslavte blížící se Den matek s úsměvem a stylovými tipy!

Vítejte ve světě módy, kde každý outfit vypráví příběh plný lásky a vděčnosti. Ať už jste dcerou, která chce udělat své mamince radost, nebo už jste sama matkou, která si chce užít tento den s těmi nejbližšími, máme pro vás připravené nápady na outfity a dárky, které zahřejí u srdce...

Základní pravidla kombinace barev ve vašem outfitu

Kombinování barev na oblečení může být pro mnoho lidí pořádný oříšek. Aby ne - v obchodech a na e-shopech jsou k sehnání kousky snad ve všech barvách, které existují. Jak je ale spojit dohromady, aby vytvořily dokonalou souhru? 

Inspirace na zamilované jarní outfity

Už zítra přivítáme ten nejzamilovanější měsíc v roce - květen, lásky čas! Příroda ožívá a něha i vášeň je ve vzduchu cítit více než kdy jindy. Pro páry, které hledají způsob, jak sdílet svou lásku a styl, je toto období skvělou příležitostí pro vytvoření nezapomenutelných a zamilovaných outfitů...

V hlavní roli sako! Jak ho nosit, aby to nebyla nuda?

Evergreen, který jednoznačně patří do povinné výbavy každého stylového šatníku, také podléhá módnímu diktátu. Naučíme vás, jak tento svršek zkombinovat tak, aby to byla zábava.