Blog - - Umění sbalit si kufry

Umění sbalit si kufry

Není „šlapání na kufry“ zrovna vaše hobby? Tady je trochu inspirace, jak vyrazit na cesty elegantně a beze stresu...

17. března 2024

Aneta Hostková

1. Udělejte si seznam

Máloco vám tak usnadní balení (a cestování), jako seznam na papíře nebo v telefonu. Začněte tím, že si stanovíte počet dnů strávených na cestách. Každý den si rozdělte na den, večer a noc a sepište si, co budete v každém úseku potřebovat včetně toaletních potřeb, léků, dokumentů a elektroniky. Díky tomu se vám nestane, že si zapomenete sbalit třeba věci do fitka nebo boty do hor.

2. Přemýšlejte o barvách a materiálech

Při balení si vždy zvolte jeden oblíbený barevný odstín a všechno oblečení vybírejte tak, aby se k němu hodilo. I omezené množství oblečení vám tak dá velké možnosti kombinací. Zkušení cestovatelé radí volit tmavší odstíny kalhot či sukní, ke kterým se pak snadněji kombinují světlé a barevné topy a košile. Co se týče materiálů, vždy by měly dostat přednost lehké, skladné a nemačkavé. Namísto flanelu a denimu radši sáhněte po šifonu, lnu nebo lehké bavlně (oblíbené jsou tkaniny s přídavkem bambusových vláken).

3. Nejdřív přehánějte, pak redukujte

Nebojte se začít s větším množstvím vybavení a oblečení. Jakmile máte vše na očích, začněte tu hromadu redukovat. Držte se pravidla 3:1 – tedy na každé kalhoty či sukni si sbalte tři topy. Abyste si drželi přehled, je lepší jednotlivé kousky kombinovat pověšené na ramínkách, než je mít všechny na jedné hromadě na posteli.

4. Maximálně troje boty

Boty zabírají v zavazadle nejvíc místa, takže striktně omezte jejich počet na tři páry: jeden na běžné nošení (sandály, žabky nebo mokasíny), další na delší chození a sport (tenisky nebo turistické boty) a jeden pár na večer do společnosti. I v tomto případě volte radši balerínky než lodičky. Ty nejtěžší a nejobjemnější boty si obujte na cestu, ať vám zbytečně neubírají prostor v kufru.

5. Jak to poskládat?

Jakmile máte kompletní výbavu vybranou, můžete ji začít skládat do zavazadla. I to má své zásady. Věci, které budete potřebovat během cesty by měly být nahoře, abyste kvůli nim nemuseli rozbalovat celý kufr. Nejblíž kolečkům přijdou boty, které by vám jinak posouvaly těžiště zavazadla a ztěžovaly jeho ovládání. Další oblečení skládejte do vrstev. Do té spodní přijdou měkké větší kousky jako ručníky a šaty. Další vrstvu tvoří kalhoty a sukně. Při skládání střídejte jejich orientaci, aby pás jedněch kalhot ležel na nohavicích druhých – nebude se vám v jedné části zavazadla vytvářet vysoká boule. Stejným způsobem skládejte i topy a trička v další vrstvě. Límeček jednoho složte na spodek dalšího. Menší kousky oblečení jako jsou ponožky nebo spodní prádlo srolujte a vycpěte s nimi zbývající mezery. Pásky a šátky zasuňte rozvinuté podél stěn zavazadla.

6. Využijte každý centimetr

Hlavně při balení na delší cestu budete sami se sebou bojovat o každý kousek. Pomoct si můžete tím, že využijete volný prostor beze zbytku. Všechno oblečení pevně poskládejte, co můžete srolujte. Snažte se vytvářet při balení ploché vrstvy a nezapomeňte, že spousta malých předmětů se dá vložit do bot.

7. Využijte packing cubes

Zkušení cestovatelé dnes nedají dopustit na takzvané „packing cubes“. Jsou to samostatně prodávané boxy se síťovaným víkem na zip, do kterých zabalíte separátně jednotlivé součásti šatů a vybavení. Pevný obal ochrání citlivé kousky garderóby, pravidelný tvar umožní beze zbytku vyskládat prostor zavazadla a rozdělení do jednotlivých „krabiček“ udrží v zavazadle přehled.

8. Menší je lepší

Při balení kosmetiky využijte miniaturních balení, které se dají běžně koupit v drogeriích či parfumeriích. Zkuste se po nich zeptat i v kosmetickém studiu nebo na klinice, kam docházíte. Většinou budou mít k dispozici distribuční vzorky, které vám mohou na cestách výborně posloužit.

Předpisy aerolinií jsou stále přísnější a každé balení je doslova boj. Při výběru vaší zbroje dbejte na:

  • Váha a materiál – Při cestování ucítíte každé deko navíc. Neváhejte si tedy připlatit za co nejlehčí a nejpevnější zavazadlo.
  • Pohyblivost – Standardem by měly být čtyři kolečka a pevná vysouvací rukojeť. Pokud bude mít i skrývatelné popruhy na ramena, tím lépe.
  • Vnitřní rozdělení – Prostor zavazadla by měl dávat co nejvíce možností rozdělení nákladu. Samozřejmostí je přihrádka na laptop, sekce na doklady a odepínatelný síťovaný obal na špinavé prádlo. Další rozdělení vám umožní packing cubes.

Nové nezbytnosti:

  • Hygienické pomůcky – při ruce byste měli mít vždy dezinfekci, čistící ubrousky a pro jistotu i roušku.
  • Nabíječky a powerbanky – ujistěte se, že máte ke všem elektronickým přístrojům příslušný adaptér a na delší cesty přibalte i redukci do zásuvky.
  • Aplikace a digitální soukromí – stáhněte si potřebné mapy do režimu offline (Google maps pak můžete používat i bez přístupu k internetu), nainstalujte aplikace a digitální certifikáty, které po vás cílové země mohou požadovat. Při cestě do některých zemích se vyplatí některé aplikace z telefonu naopak vymazat (hlavně sociální média) a promazat i galerii fotoaparátu.
  • Pohodlí – na cestách se vám neztratí špunty do uší nebo rovnou noise cancelling sluchátka. Zkušený cestovatel také nedá ránu bez velkého šátku, který vám poslouží jako šála, pokrývka hlavy, přikrývka, nebo ručník. Výborně v tomto poslouží tradiční turecké bavlněné šátky hammam.
  • Plastové uzavíratelné sáčky – naprostá cestovatelská nezbytnost. Potřebujete zabalit zablácené boty? Špinavé nebo mokré prádlo? Vyhodit odpadky? Na to všechno vám poslouží pevný igeliťák na zip.

INSPIRACE

V hlavní roli sako! Jak ho nosit, aby to nebyla nuda?

Evergreen, který jednoznačně patří do povinné výbavy každého stylového šatníku, také podléhá módnímu diktátu. Naučíme vás, jak tento svršek zkombinovat tak, aby to byla zábava.

Vyrazte na pohádkový víkend na Broumovsko

Jaro je v plném proudu a někdy nás již dokonce navštíví i letní teploty. Je tedy čas na dobrodružné výlety do krás přírody ČR. Byli jste už třeba na Broumovsku? Dokonalost sama!

Nekonečná láska Carly a značky KARL LAGERFELD

Influencerka Carly Kirsten značce KARL LAGERFELD propadla již před několika lety a tento vztah stále sympaticky roste a zesiluje. Inspirujte se jejími oblíbenými kousky na rande, večeři i volný čas.

Slaďte se s Bibiánou a Adamem Bardy v nové kolekci GANT

Styl jim rozhodně nechybí, ať už vyráží kamkoli. Bibiána a Adam jsou dvojicí, u které by se mohlo inspirovat mnoho z nás. Při svém seznámení se s aktuálními novinkami oblíbené značky GANT si vybrali fity, ze kterých bychom si měli vzít příklad do posledního detailu. Jen si přečtěte proč!

Naučte se třídit svůj šatník chytře a zároveň ekologicky

Populární metoda Marie Kondo má jistě něco do sebe, ale musíte se opravdu většiny věcí zbavit? Poradíme vám, jak na to jít jinak a zároveň doporučíme 8 kousků, kterých byste se nikdy zbavovat neměla...

Velikonoce v novém

Jsou tady Velikonoce a s nimi spojené příjemné akce strávené s vašimi blízkými. Pokud zrovna přemýšlíte nad tím, co si obléknout pro tyto příležitosti, v tomto článku pro vás máme tipy na tři různé outfity - od neformálního brunche až po slavnostnější oslavu nebo piknik v přírodě…