Blog - - 10 faktů, které jste o Karlu Lagerfeldovi pravděpodobně nevěděli!

10 faktů, které jste o Karlu Lagerfeldovi pravděpodobně nevěděli!

Slavný návrhář Karl Lagerfeld byl znám především pro své dokonalé módní umění. Málokdo už ale ví, že byl závislý na dietní Coca-Cole nebo, že se chtěl původně stát karikaturistou, nikoli návrhářem. Připomeňte si dalších 10 zajímavostí, které jste o Karlu dost možná nevěděli.

19. února 2024

Lucie Švábenská

Foto: Karl.com

Módní návrhář Karl Lagerfeld, původním jménem Karl Otto Lagerfeldt, byl muž mnoha tváří. Víte, kdo se za tmavými brýlemi, dokonalým oblekem a bílými vlasy vlastně skrýval? Ano, byl celosvětově známou módní ikonou a důležitou osobou v tomto průmyslu, ale tím zdaleka nekončíme. 

Dnes, 19. 2. 2024, je to již 5 let od jeho úmrtí, které zasáhlo nejen všechny příznivce stejnojmenné značky. Jednalo se o moment, který si především módní průmysl bude navždy pamatovat. Při této příležitosti bychom ale chtěli také připomenout hned několik zajímavých faktů, které jste o tomto úspěšném muži možná ani nevěděli.

1. Karl fotografem

Miloval fotografii a velmi se jí zabýval. Nejen, že se velmi často pouštěl sám osobně do focení kampaní pro své značky, jeho fotografie se objevily také v těch nejprestižnějších módních magazínech, jako jsou Elle, Harper´s Bazaar nebo třeba Vogue. Kromě toho se navíc věnoval autoportrétům, kterých vytvořil opravdu velké množství. 

Foto: Karl.com

2. Culík a zase culík

Karl měl jako mladý muž tmavé kudrnaté vlasy. Ty ale neměl nijak v oblibě, a tak si je od 70. let stahoval do úhledného culíku, z čehož se nakonec stala ikonická silueta. V 90. letech navíc návrhář začal šedivět, což si nikdy neobarvil a šedé uhlazené vlasy se pro něj staly dalším poznávacím znamením. Aby ne, když si tento styl držel více jak 40 let!

5. Upřímnost nadevše

Upřímnost je skvělá vlastnost, ale jak se někdy říká - čeho je moc, toho je příliš. Přece jen mohou být určité názory nevhodné, což ale Karla nikdy nezastavilo. Designér si celý svůj život s nikým nebral sevítky. Co na srdci, to měl i na jazyku. „Nelíbí se mi její obličej. Měla by se raději ukazovat jen zezadu,“ prohlásil například o sestře vévodkyně Kate, Pippě Middleton. Kdo jiný by si dovolil prohlásit o zpěvačce Adele, že je "příliš tlustá" nebo říci o princezně Dianě, že je hloupá. Jen a pouze Karl. 

4. Láska ke knihám

Mezi jeho další velké záliby patřila četba. Karl měl silnou lásku ke knihám a ve svém domě si vytvořil knihovnu obsahující kolem 300 000 knih. Ty byly vyrovnány horizontálně, aby Karl nemusel nahýbat hlavu, když procházel tituly. V roce 1999 tuto vášeň sdílel s veřejností, když na Rue de Lille v Paříži otevřel obchod s kolekcí knih z oblasti umění, módy, architektury, fotografie, jídla a designu. Koupili jste si tu nějakou?

Foto: Karl.com

5. Make-up nejen na tvář

Jeho skicy jsou dodnes ikonické. Kromě fixy a pera používal také barvy. První volbou jsou vždy pastely a i ty Karl používal. Mnohem raději a častěji však zvolil make-up nebo oční stíny. Zase a opět něco, čím se návrhář odlišuje. 

6. Věk je nepodstatný

Dodnes nikdo neví pravé datum Karlova narození a tedy ani jeho věk v době úmrtí. Oficiálně známý datum narození, 30. 9. 1933, vždy popíral a opravoval rok narození až na 1938. 

7. Love story Karl & Choupette

Asi nejznámější kočkou na světě je právě Choupette. Karl ji získal od francouzského modela Baptiste Giabiconiho, kterému ji měl původně jen pohlídat, zatímco byl model na dovolené. Po jeho návratu mu Karl ale oznámil, že je Choupette už jeho a od té doby jejich pouto rostlo. Velice ji miloval, až jednou prohlásil, že by se s ní oženil, kdyby to šlo. Jeho náklonost dal najevo i ve své závěti, kde ji odkázal několik milionů dolarů. Během jejich společných let měla kočka navíc dvě chůvy, jedla s Karlem u stolu a to, že se z ní stala ikona a má i svůj vlastní Instagram asi nemusíme ani zmiňovat. 

Foto: Karl.com

8. Pouze 3 složky jídelníčku

Každý máme ve zvyku trochu jiné stravování, ale Karl byl i v této oblasti jedinečný. Jeho jídelníček obsahoval pouze zeleninu, ovoce a také ryby, které byly ale připravovány pouze na páře. Umíte si představit, že nikdy neokusíte nic jiného? 

9. The Karl Lagerfeld Diet 

V roce 2001 veřejnost šokoval svým drastickým zhubnutím. Za 13 měsíců ztratil 42 kilogramů, čehož si společnost nemohla nevšimnout. Donutil ho k tomu chtíč vejít se do luxusních obleků. Nastavil si tak přísnou dietu, o které následně napsal i knihu The Karl Lagerfeld Diet. Od té doby si svou postavu velmi hlídal. 

10. Miloval vůni čokolády, ale nikdy ji nejedl 

Karl zbožňoval vůni čokolády. To je ale vše, nikdy ji nejedl. "Lidé mohou pít pouze očima, tak já mohu jíst svým nosem. Rád bych měl parfém založený na vůni čokolády," řekl Karl ve své biografii. “ Co myslíte, stačilo by vám si přičichnout, aniž byste měli nutkání ochutnat? 

SVĚT MÓDY

Podzim 2024: Vsaďte na stylové a funkční materiály!

Také už máte za sebou uschování letních kousků za ty hřejivější? A máte opravdu vše? Zaměřte se teď na materiály, které vás buď spolehlivě zahřejí nebo je světoví návrháři přinesli na přehlídková mola. A nebo obojí. Dnes se móda zaměřuje z velké části na udržitelnost, přírodní materiály a jejich moderní zpracování. A zároveň jsou pryč dny, kdy byla podzimní móda jen o barvách – teď se do centra pozornosti dostává výběr materiálů, které se chlubí nejen svým vzhledem, ale také svou funkčností. Pojďme si přiblížit, co v letošním roce rozhodně stojí za pozornost.

Pánové, vytvořte si šatník, který zvládne město i přírodu!

Každý z nás to zná – přebíhání mezi městským shonem a touhou utéct do přírody. Ale proč si komplikovat život a mít šatník rozdělený na dvě části – jeden pro město a druhý pro outdoor? Co kdyby existovalo oblečení, které zvládne oboje? Stylová móda, která vyniká jen tím, jak vypadá a zároveň se chlubí svou funkčností a praktičností, samozřejmě existuje. Především muži najdou jistě zalíbení ve značce Camel Active, jejíž kousky vypadají skvěle jak ve městě, tak při túře po horách.

Přechod mezi sezónami aneb jak nosit letní oblečení na podzim?

Podzimní počasí se blíží a s ním i čas na aktualizaci šatníku. Nemusíte ale odkládat své oblíbené letní kousky. Zjistěte, jak je stylově kombinovat s nezbytnými podzimními prvky a užijte si osvěžující přechod do nové sezóny.

Trend, který musíte mít – pletená móda!

Pletené věci. Zní to jako návrat k babiččiným háčkovaným šálům a vintage nostalgii, že? Ale dnes je to právě opačně. Svět módy se opět vrací k tradici, kterou posouvá do moderního a především udržitelného směru. Pletené tašky, pásky a slamáky vládnou letošní sezóně a je načase zjistit, proč byste je měli mít i vy.

Ležérní styl a jeho pravidla

Ležérní styl, známý také jako casual wear, se stal jedním z nejpopulárnějších způsobů oblékání nejen pro svůj pohodlný a praktický přístup, ale i díky tomu, jak snadno lze vytvořit harmonický a přitom stylový outfit pro různé příležitosti. Tento styl, který se začal prosazovat už v 60. letech 20. století, je často spojován s uvolněnou elegancí, jednoduchostí a přirozeností. Jak ale přesně vypadá ležérní styl a jaké jsou jeho hlavní zásady? Pojďme si to společně rozebrat.

Hippie móda aneb když se svoboda obléká do barev

Slunce svítí, květiny květou a my se můžeme nechat unést lehkou vůní nostalgie za dobami, kdy láska visela ve vzduchu jako duha nad polem slunečnic. A když se řekne léto lásky, nelze si nepředstavit ikonickou hippie módu. Zavřete oči a už to taky určitě vidíte - dlouhé sukně, zvonové kalhoty, korálkové náhrdelníky, květiny ve vlasech, a to vše v nekonečných barvách! Ten pocit, když si obléknete něco, co vás nutí tančit po ulici, jakoby vás nikdo neviděl – to je esence léta lásky!