Blog - - 10 faktů, které jste o Karlu Lagerfeldovi pravděpodobně nevěděli!

10 faktů, které jste o Karlu Lagerfeldovi pravděpodobně nevěděli!

Slavný návrhář Karl Lagerfeld byl znám především pro své dokonalé módní umění. Málokdo už ale ví, že byl závislý na dietní Coca-Cole nebo, že se chtěl původně stát karikaturistou, nikoli návrhářem. Připomeňte si dalších 10 zajímavostí, které jste o Karlu dost možná nevěděli.

19. února 2024

Lucie Švábenská

Foto: Karl.com

Módní návrhář Karl Lagerfeld, původním jménem Karl Otto Lagerfeldt, byl muž mnoha tváří. Víte, kdo se za tmavými brýlemi, dokonalým oblekem a bílými vlasy vlastně skrýval? Ano, byl celosvětově známou módní ikonou a důležitou osobou v tomto průmyslu, ale tím zdaleka nekončíme. 

Dnes, 19. 2. 2024, je to již 5 let od jeho úmrtí, které zasáhlo nejen všechny příznivce stejnojmenné značky. Jednalo se o moment, který si především módní průmysl bude navždy pamatovat. Při této příležitosti bychom ale chtěli také připomenout hned několik zajímavých faktů, které jste o tomto úspěšném muži možná ani nevěděli.

1. Karl fotografem

Miloval fotografii a velmi se jí zabýval. Nejen, že se velmi často pouštěl sám osobně do focení kampaní pro své značky, jeho fotografie se objevily také v těch nejprestižnějších módních magazínech, jako jsou Elle, Harper´s Bazaar nebo třeba Vogue. Kromě toho se navíc věnoval autoportrétům, kterých vytvořil opravdu velké množství. 

Foto: Karl.com

2. Culík a zase culík

Karl měl jako mladý muž tmavé kudrnaté vlasy. Ty ale neměl nijak v oblibě, a tak si je od 70. let stahoval do úhledného culíku, z čehož se nakonec stala ikonická silueta. V 90. letech navíc návrhář začal šedivět, což si nikdy neobarvil a šedé uhlazené vlasy se pro něj staly dalším poznávacím znamením. Aby ne, když si tento styl držel více jak 40 let!

5. Upřímnost nadevše

Upřímnost je skvělá vlastnost, ale jak se někdy říká - čeho je moc, toho je příliš. Přece jen mohou být určité názory nevhodné, což ale Karla nikdy nezastavilo. Designér si celý svůj život s nikým nebral sevítky. Co na srdci, to měl i na jazyku. „Nelíbí se mi její obličej. Měla by se raději ukazovat jen zezadu,“ prohlásil například o sestře vévodkyně Kate, Pippě Middleton. Kdo jiný by si dovolil prohlásit o zpěvačce Adele, že je "příliš tlustá" nebo říci o princezně Dianě, že je hloupá. Jen a pouze Karl. 

4. Láska ke knihám

Mezi jeho další velké záliby patřila četba. Karl měl silnou lásku ke knihám a ve svém domě si vytvořil knihovnu obsahující kolem 300 000 knih. Ty byly vyrovnány horizontálně, aby Karl nemusel nahýbat hlavu, když procházel tituly. V roce 1999 tuto vášeň sdílel s veřejností, když na Rue de Lille v Paříži otevřel obchod s kolekcí knih z oblasti umění, módy, architektury, fotografie, jídla a designu. Koupili jste si tu nějakou?

Foto: Karl.com

5. Make-up nejen na tvář

Jeho skicy jsou dodnes ikonické. Kromě fixy a pera používal také barvy. První volbou jsou vždy pastely a i ty Karl používal. Mnohem raději a častěji však zvolil make-up nebo oční stíny. Zase a opět něco, čím se návrhář odlišuje. 

6. Věk je nepodstatný

Dodnes nikdo neví pravé datum Karlova narození a tedy ani jeho věk v době úmrtí. Oficiálně známý datum narození, 30. 9. 1933, vždy popíral a opravoval rok narození až na 1938. 

7. Love story Karl & Choupette

Asi nejznámější kočkou na světě je právě Choupette. Karl ji získal od francouzského modela Baptiste Giabiconiho, kterému ji měl původně jen pohlídat, zatímco byl model na dovolené. Po jeho návratu mu Karl ale oznámil, že je Choupette už jeho a od té doby jejich pouto rostlo. Velice ji miloval, až jednou prohlásil, že by se s ní oženil, kdyby to šlo. Jeho náklonost dal najevo i ve své závěti, kde ji odkázal několik milionů dolarů. Během jejich společných let měla kočka navíc dvě chůvy, jedla s Karlem u stolu a to, že se z ní stala ikona a má i svůj vlastní Instagram asi nemusíme ani zmiňovat. 

Foto: Karl.com

8. Pouze 3 složky jídelníčku

Každý máme ve zvyku trochu jiné stravování, ale Karl byl i v této oblasti jedinečný. Jeho jídelníček obsahoval pouze zeleninu, ovoce a také ryby, které byly ale připravovány pouze na páře. Umíte si představit, že nikdy neokusíte nic jiného? 

9. The Karl Lagerfeld Diet 

V roce 2001 veřejnost šokoval svým drastickým zhubnutím. Za 13 měsíců ztratil 42 kilogramů, čehož si společnost nemohla nevšimnout. Donutil ho k tomu chtíč vejít se do luxusních obleků. Nastavil si tak přísnou dietu, o které následně napsal i knihu The Karl Lagerfeld Diet. Od té doby si svou postavu velmi hlídal. 

10. Miloval vůni čokolády, ale nikdy ji nejedl 

Karl zbožňoval vůni čokolády. To je ale vše, nikdy ji nejedl. "Lidé mohou pít pouze očima, tak já mohu jíst svým nosem. Rád bych měl parfém založený na vůni čokolády," řekl Karl ve své biografii. “ Co myslíte, stačilo by vám si přičichnout, aniž byste měli nutkání ochutnat? 

SVĚT MÓDY

10 pravidel, jak ovládnout neposlušné tenisky

V Československu se jimi proslavila Lucie Bílá, nosí je světoví mocnáři, popkulturní hvězdy, a dokonce sehrály důležitou roli ve filmu Jumanji, Návrat do budoucnosti nebo Forest Gump. Ostatně i fakt, že je i vysoké módní domy začlenily do svého portfolia něco znamená. O čem je řeč? O teniskách!

Co by vám v šatníku rozhodně nemělo chybět?

Šatník jako pokladnice outfitů pro každou příležitost? Ano, je to možné! S těmito kousky se každé ráno probudíte s pocitem, že máte co na sebe. A ještě vám prozradíme, z jakých materiálů by vaše nové poklady měly být, aby vám dlouho sloužily a bavilo vás je nosit...

8 pravidel athleisure

Pro Čechy je to slovo stále těžko vyslovitelné. Athleisure. Ath – leh – zhuh. Jedná se o spojení anglických slov athletic a leisure, tedy atletický a volnočasový nebo pohodlný. Ostatně princezna Diana tento styl oblékání proslavila už dávno ve zlatých devadesátých letech. Mikinu a krátké legíny doplnila koženou kabelou Hermès a oči skryla za neméně luxusní sluneční brýle. Tento look je i třicet let poté stejně aktuální jako tehdy...

Módní tipy, které si užijete nejen za zvuků deště

Pokud byste hledali módní ikonu dnešního článku, bude jím bezesporu medvídek Paddington. Roztomilý chlupáč nosil ve svých dobrodružstvích vše, co je třeba obléct do deště. Rybářský klobouk, pláštěnku, gumové holínky a občas i deštník. Má taky někdo chuť na sendvič s jahodovým džemem?

Black Tie: Elegantní na mužích a sexy na ženách. Nebo naopak?

Chystáte se na ples nebo podobnou společenskou událost, která si žádá daný dress code? Black tie je výjimečný, tradiční a především noblesní. Ačkoliv milujeme tradice, současně připomínáme, že pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Uznejte sami – v podobě, v jaké smoking známe dnes, se prakticky nezměnil více jak stodvacet let. Black tie je přece jen dress code, nikoliv uniforma, a i v rámci formálního oblečení se dá zažít spousta zábavy...

10 faktů, které jste o Karlu Lagerfeldovi pravděpodobně nevěděli!

Slavný návrhář Karl Lagerfeld byl znám především pro své dokonalé módní umění. Málokdo už ale ví, že byl závislý na dietní Coca-Cole nebo, že se chtěl původně stát karikaturistou, nikoli návrhářem. Připomeňte si dalších 10 zajímavostí, které jste o Karlu dost možná nevěděli.