Blog - - Horké (i ledové) vltavské nábřeží

Horké (i ledové) vltavské nábřeží

Architekt Aleš Anderle patří mezi pár nadšenců, kteří se rozhodli vybudovat v Praze na břehu Vltavy saunový areál. Najdete v něm finskou saunu, bylinkovou saunu a největší saunu v České republice s kapacitou přes sto lidí. Sílu dechu a ledové vody tady můžete zažít pod vedením Albrechťáka – certifikovaného instruktora metody Wima Hofa. A taky aktuálního českého Masterchefa...

11. ledna 2024

Archizoom

Je třeskutá zima, vy se nemůžete utrhnout a odjet z města, a přesto chcete aspoň na půlden relax. Zveme vás do světa ledu, zimy a taky pekelného vedra. Překvapivě ho najdete v centru hlavního města a kromě nezaměnitelného genia loci tady možná potkáte i nejlepšího kuchaře letošní zimy – charismatického Jana Albrechta, držitele titulu Masterchef Česko 2023. Že je toho nějak mnoho najednou? Tak pojďme popořadě.

Architekt saunařem

Největší saunový svět v centru Prahy nabízí možnost zchladit se Vltavě. Jde to. Vychutnat si přistání labutí na hladině a výhled na protější břeh Vltavy. „Kolem třicítky jsem propadl saunování a dlouho jsme s kamarády hledali vhodný prostor, kde bychom mohli mít vlastní saunu. Našli jsme prostor, kde od roku 1978 bývala sauna a tam jsme chtěli náš projekt postavit. A tady vznikly čtyři sauny. Ta původní, která byla tenkrát ještě na dřevo ve spodním podlaží, se rekonstruovala a dodneška je v té původní kubatuře. Samozřejmě už dnes na elektriku,“ říká Aleš Anderle, duchovní otec komplexu Sauny Vltava. V nástavbě vznikly dvě nové sauny a jedna s velikým oknem. Projekt tehdy vznikal dost guerillově, spoustu věcí zakladatelé nevěděli: třeba jak navrhovat správně ochlazovací bazény a vůbec celé vodní hospodářství.

Na břehu Vltavy

Svět zrychluje svůj tep a ze života se stal sprint bez zastávky a odpočinku. Pár nadšenců se rozhodlo vybudovat areál, kde tento sprint zastavíte, zrelaxujete a zapomenete na starosti běžného života. K odpočinku patří čerstvý vzduch, nestísněné prostory a volnost. Přesně to se podařilo vybudovat na břehu Vltavy. Finská sauna a bylinková sauna plus největší sauna v České republice s kapacitou přes 100 lidí. Špičkové filipínské a thajské masáže a mnoho různých workshopů. Pod vedením Albrechťáka – certifikovaného instruktora metody Wima Hofa, si tady vyzkoušíte sílu dechu a ledové vody. 

Metoda Wima Hofa je způsob, jak využít skrytou sílu kyslíku a chladu, dvou přírodních zdrojů, které byly součástí našeho každodenního života po většinu naší evoluční historie, ale které byly téměř zcela ztraceny kvůli pohodlí moderní společnosti. Pomocí této metody v sobě můžete odemknout potenciál a otevřít si dveře k celé řadě zdravotních výhod. Pro nejednoho absolventa byla metoda klíčem k nalezení vnitřního klidu a spirituality.

Do ledu!

V Saunách Vltava vede ledové seance Jan Albrecht, certifikovaný instruktor Wim Hofovy metody a taky aktuální Masterchef Česko. „Wim Hof a jeho metoda mě provází už mnoho let. Pomohla mi překonat spoustu překážek a stala se neodmyslitelnou součástí mého já. Mnoho let jsem šel cestou samostudia a díky tomu jsem měl možnost zažít mnoho chyb a naučit se jak s metodou pracovat co nejlépe a nejefektivněji. Tato cesta pak vyvrcholila setkáním s Wimem a jeho týmem Master instruktorů, díky kterým jsem pochopil metodu ještě lépe a zároveň dospěl k zjištění, že kdybych se vydal na svoji cestu po boku zkušeného instruktora, mohlo to jít vše snadněji,“ říká Honza.

Žijeme v době plné informací, hyperkonektivity a technologií. „To vytváří nekonečné možnosti a pochopitelně také množství rozptýlení, které vede k dlouhodobému stresu. Svět se neustále mění a rychle rozrůstá. Je nesmírně důležité udržet zdravou rovnováhu a klid, a proto vyvíjím a hledám způsoby, jak zvládat nové výzvy a žít svůj vlastní život na plný potenciál,“ říká Albrechťák. A zve nás do sudu plného ledu.

Sháníte doplňky nejen ke svému domácímu wellness? MRKNĚTE DO NAŠÍ KATEGORIE HOME!

ART & DESIGN