Blog - - Jak připravit šatník na jaro a efektivně vytřídit nepotřebné?

Jak připravit šatník na jaro a efektivně vytřídit nepotřebné?

Konečně je tady – jaro! Vypadá to, že zima už je u konce, a potvrzuje to nejen kalendář, ale také příjemnější venkovní teploty, tulipány vyskládané před každým květinářstvím a všudevládnoucí pozitivní nálada. To znamená jediné – změna šatníku na jarní verzi. A právě v této chvíli je ta nejlepší příležitost vytřídit to, co zůstává, a co nikoli, ať máte místo na nové kousky. A že je z čeho vybírat!

27. března 2023

Lucie Švábenská

Také máte s prvními jarními paprsky a vyššími teplotami nutkání vybírat nové kousky, kterými zahájíte jarní sezónu? Nedivíme se, jsme na tom stejně! Všechno má ale svůj čas a nejprve je pro vaše nové outfity potřeba vytvořit místo ve skříni. Vypadá to, že zimní kousky můžete s klidem nahradit těmi na příjemnější počasí. Kde ale začít? Co uklidit na příští rok a čeho se zbavit?

                                Následujte bod po bodu a máte vyhráno

                                   1. SEZONNÍ VĚCI VYHODIT NEBO UKLIDIT, TOŤ OTÁZKA

Při přechodu na novou sezonu je ten pravý čas udělat čistku ve vašem šatníku. Vezměte si zimní bundy, kabáty, svetry a další kousky, které vynosíte pouze toto období a upřímně si řekněte, kolikrát jste je za posledních pár měsíců měli na sobě. Jednou? Dvakrát? V tom případě je čas se s nimi rozloučit a poslat je dál, nikoli skladovat na další rok. Uvidíte, že za toto radikální rozhodnutí budete za půl roku rádi.

                                   2. NEPODCEŇUJTE POCIT ŠTĚSTÍ

Jak říká i známá organizační guru a spisovatelka Marie Kondo: „Nevyvolává to ve vás pocit radosti? Zbavte se toho.“ Ano, tak jednoduché to podle této specialistky je. A něco na tom bude. Přece jen nechceme nosit věci, ze kterých nemáme radost, není to tak? Zkuste se tak zamyslet nad tím, jaké pocity ve vás každý kousek vyvolává, a i to vám pomůže při očistě šatníku.

                                   3. VĚCI, KTERÉ JIŽ NEODPOVÍDAJÍ VAŠEMU STYLU  

Během roku se může změnit váš styl, ať už je to přirozeným vývojem a věkem, vlivem nového partnera nebo třeba novou prací. Ať už je důvod jakýkoliv, je to běžné a je třeba při reorganizaci skříně zohlednit i tento faktor.

                                   4. HLAVNĚ, ABY SEDLO JAKO ULITÉ

Není nic horšího, než lpět na nějaké věci i přesto, že vám již nesedne tak, jak by měla. Postava se nám během života neustále mění, a tak berte v potaz, že to, co vám perfektně sedělo minulé jaro, může najednou vypadat poněkud jinak. Zkoušejte a zkoušejte, ať vám v šatníku zůstanou jen ty kousky, nad kterými nemusíte zaváhat.

                                   5. VZPOMÍNKY PONECHTE, ALE TÍM TO HASNE

Každý z nás známe ty sentimentální pocity, kdy máme s určitým outfitem, či kouskem oblečení, spojený nějaký okamžik, kterého se nechceme vzdát. A tak se nevzdáváme ani dané věci. Ty se ale časem kupí a vlastně je už ani nevyneseme. Pamatujte, že vzpomínky zůstanou na vždy uchovány a žádný outfit k tomu ve skříni nepotřebujete.

                                   6. VŠE MÁ SVOU TRVANLIVOST

Své zastoupení mají ve skříni i vytrvalci neboli věci, které jste milovali natolik, že je to na nich již bohužel znatelně vidět. To není zrovna to, jak se chcete prezentovat, že? Tak se s nimi jemně rozlučte, vyřaďte je z šatníku a při příštích nákupech budete alespoň moci pokukovat po vhodné náhradě. Nákup bez výčitek, něco za něco, co říkáte?

                                   7. OBLEČENÍ NA DOMA NEBO K POPELNICI?

Jakmile se nám v něčem již nechce ven, necháme si to alespoň na doma. Ale opravdu v nějakém ošuntělém kousku chceme chodit, i když pouze doma? V tomto případě si vždy řekněte – vadilo by mi, kdybych v tomto tričku otevřela dveře nečekané návštěvě? Nikdo neočekává, že doma chodíte ve společenském outfitu, ale asi není vhodné ani roztrhané tričko.

                                   8. NEZAPOMEŇTE NA BOTY A DOPLŇKY

Na co se velmi často při organizaci šatníku zapomíná jsou doplňky a boty. I ty se časem nakupí a je třeba je trochu protřídit. Něco podléhalo trendu, něco zkrátka již nevypadá úplně nositelně nebo nám to už nesedí k našemu stylu. Zohledněte i v této kategorii všechny výše uvedené body a uvidíte, že vaše skříň dostane závan čerstvého vzduchu.

                                Co nyní s vyřazeným oblečením?

Nyní váš šatník konečně může dýchat, ale co s hromadou vyřazeného oblečení na podlaze? Možností máte hned několik, díky kterým se vyhnete zbytečnému vyhazování do koše.

Jistě se vám stalo, že vám někdo z vašeho okolí určitou věc pochválil. Máte na seznamu vyřazených kousků i něco ve stále reprezentativním stavu? Obdarujte své známé. Uděláte tak dobrý skutek, radost a vám se uleví.

Ty méně zachovalé věci, ale stále v nositelném stavu, můžete zabalit do pytle a odnést do kontejneru na textil, který je v těchto chvílích velmi dobrým přítelem.

Vsadíme se však, že jste vyřadili i něco, co již nositelné opravdu není. Ani to nemusíte nutně vyhazovat, ale například z bavlněných triček budou ještě užitelné hadry na utírání prachu v domácnosti.

Vyšperkujte svou jarní výbavu

JAK LÉPE ZAČÍT NOVOU SEZONU, NEŽ SI UDĚLAT RADOST NOVÝMI KOUSKY? AŤ UŽ PROPADNETE POSLEDNÍM MÓDNÍM TRENDŮM NEBO VSADÍTE NA OSVĚDČENOU KLASIKU, V NOVÉM OUTFITU SE VÁM I DO PRÁCE PŮJDE HNED JINAK!

INSPIRACE

Vyrazte na pohádkový víkend na Broumovsko

Jaro je v plném proudu a někdy nás již dokonce navštíví i letní teploty. Je tedy čas na dobrodružné výlety do krás přírody ČR. Byli jste už třeba na Broumovsku? Dokonalost sama!

Nekonečná láska Carly a značky KARL LAGERFELD

Influencerka Carly Kirsten značce KARL LAGERFELD propadla již před několika lety a tento vztah stále sympaticky roste a zesiluje. Inspirujte se jejími oblíbenými kousky na rande, večeři i volný čas.

Slaďte se s Bibiánou a Adamem Bardy v nové kolekci GANT

Styl jim rozhodně nechybí, ať už vyráží kamkoli. Bibiána a Adam jsou dvojicí, u které by se mohlo inspirovat mnoho z nás. Při svém seznámení se s aktuálními novinkami oblíbené značky GANT si vybrali fity, ze kterých bychom si měli vzít příklad do posledního detailu. Jen si přečtěte proč!

Naučte se třídit svůj šatník chytře a zároveň ekologicky

Populární metoda Marie Kondo má jistě něco do sebe, ale musíte se opravdu většiny věcí zbavit? Poradíme vám, jak na to jít jinak a zároveň doporučíme 8 kousků, kterých byste se nikdy zbavovat neměla...

Velikonoce v novém

Jsou tady Velikonoce a s nimi spojené příjemné akce strávené s vašimi blízkými. Pokud zrovna přemýšlíte nad tím, co si obléknout pro tyto příležitosti, v tomto článku pro vás máme tipy na tři různé outfity - od neformálního brunche až po slavnostnější oslavu nebo piknik v přírodě…

Chcete si letos užít dokonalé poslední lyžování? Vyrazte do Gruzie!

Freeridový ráj i dokonale upravené 5 kilometrové sjezdovky s dechberoucími výhledy? Vítejte na ski tripu v Gruzii...