Blog - - Jak připravit šatník na jaro a efektivně vytřídit nepotřebné?

Jak připravit šatník na jaro a efektivně vytřídit nepotřebné?

Konečně je tady – jaro! Vypadá to, že zima už je u konce, a potvrzuje to nejen kalendář, ale také příjemnější venkovní teploty, tulipány vyskládané před každým květinářstvím a všudevládnoucí pozitivní nálada. To znamená jediné – změna šatníku na jarní verzi. A právě v této chvíli je ta nejlepší příležitost vytřídit to, co zůstává, a co nikoli, ať máte místo na nové kousky. A že je z čeho vybírat!

27. března 2023

Lucie Švábenská

Také máte s prvními jarními paprsky a vyššími teplotami nutkání vybírat nové kousky, kterými zahájíte jarní sezónu? Nedivíme se, jsme na tom stejně! Všechno má ale svůj čas a nejprve je pro vaše nové outfity potřeba vytvořit místo ve skříni. Vypadá to, že zimní kousky můžete s klidem nahradit těmi na příjemnější počasí. Kde ale začít? Co uklidit na příští rok a čeho se zbavit?

                                Následujte bod po bodu a máte vyhráno

                                   1. SEZONNÍ VĚCI VYHODIT NEBO UKLIDIT, TOŤ OTÁZKA

Při přechodu na novou sezonu je ten pravý čas udělat čistku ve vašem šatníku. Vezměte si zimní bundy, kabáty, svetry a další kousky, které vynosíte pouze toto období a upřímně si řekněte, kolikrát jste je za posledních pár měsíců měli na sobě. Jednou? Dvakrát? V tom případě je čas se s nimi rozloučit a poslat je dál, nikoli skladovat na další rok. Uvidíte, že za toto radikální rozhodnutí budete za půl roku rádi.

                                   2. NEPODCEŇUJTE POCIT ŠTĚSTÍ

Jak říká i známá organizační guru a spisovatelka Marie Kondo: „Nevyvolává to ve vás pocit radosti? Zbavte se toho.“ Ano, tak jednoduché to podle této specialistky je. A něco na tom bude. Přece jen nechceme nosit věci, ze kterých nemáme radost, není to tak? Zkuste se tak zamyslet nad tím, jaké pocity ve vás každý kousek vyvolává, a i to vám pomůže při očistě šatníku.

                                   3. VĚCI, KTERÉ JIŽ NEODPOVÍDAJÍ VAŠEMU STYLU  

Během roku se může změnit váš styl, ať už je to přirozeným vývojem a věkem, vlivem nového partnera nebo třeba novou prací. Ať už je důvod jakýkoliv, je to běžné a je třeba při reorganizaci skříně zohlednit i tento faktor.

                                   4. HLAVNĚ, ABY SEDLO JAKO ULITÉ

Není nic horšího, než lpět na nějaké věci i přesto, že vám již nesedne tak, jak by měla. Postava se nám během života neustále mění, a tak berte v potaz, že to, co vám perfektně sedělo minulé jaro, může najednou vypadat poněkud jinak. Zkoušejte a zkoušejte, ať vám v šatníku zůstanou jen ty kousky, nad kterými nemusíte zaváhat.

                                   5. VZPOMÍNKY PONECHTE, ALE TÍM TO HASNE

Každý z nás známe ty sentimentální pocity, kdy máme s určitým outfitem, či kouskem oblečení, spojený nějaký okamžik, kterého se nechceme vzdát. A tak se nevzdáváme ani dané věci. Ty se ale časem kupí a vlastně je už ani nevyneseme. Pamatujte, že vzpomínky zůstanou na vždy uchovány a žádný outfit k tomu ve skříni nepotřebujete.

                                   6. VŠE MÁ SVOU TRVANLIVOST

Své zastoupení mají ve skříni i vytrvalci neboli věci, které jste milovali natolik, že je to na nich již bohužel znatelně vidět. To není zrovna to, jak se chcete prezentovat, že? Tak se s nimi jemně rozlučte, vyřaďte je z šatníku a při příštích nákupech budete alespoň moci pokukovat po vhodné náhradě. Nákup bez výčitek, něco za něco, co říkáte?

                                   7. OBLEČENÍ NA DOMA NEBO K POPELNICI?

Jakmile se nám v něčem již nechce ven, necháme si to alespoň na doma. Ale opravdu v nějakém ošuntělém kousku chceme chodit, i když pouze doma? V tomto případě si vždy řekněte – vadilo by mi, kdybych v tomto tričku otevřela dveře nečekané návštěvě? Nikdo neočekává, že doma chodíte ve společenském outfitu, ale asi není vhodné ani roztrhané tričko.

                                   8. NEZAPOMEŇTE NA BOTY A DOPLŇKY

Na co se velmi často při organizaci šatníku zapomíná jsou doplňky a boty. I ty se časem nakupí a je třeba je trochu protřídit. Něco podléhalo trendu, něco zkrátka již nevypadá úplně nositelně nebo nám to už nesedí k našemu stylu. Zohledněte i v této kategorii všechny výše uvedené body a uvidíte, že vaše skříň dostane závan čerstvého vzduchu.

                                Co nyní s vyřazeným oblečením?

Nyní váš šatník konečně může dýchat, ale co s hromadou vyřazeného oblečení na podlaze? Možností máte hned několik, díky kterým se vyhnete zbytečnému vyhazování do koše.

Jistě se vám stalo, že vám někdo z vašeho okolí určitou věc pochválil. Máte na seznamu vyřazených kousků i něco ve stále reprezentativním stavu? Obdarujte své známé. Uděláte tak dobrý skutek, radost a vám se uleví.

Ty méně zachovalé věci, ale stále v nositelném stavu, můžete zabalit do pytle a odnést do kontejneru na textil, který je v těchto chvílích velmi dobrým přítelem.

Vsadíme se však, že jste vyřadili i něco, co již nositelné opravdu není. Ani to nemusíte nutně vyhazovat, ale například z bavlněných triček budou ještě užitelné hadry na utírání prachu v domácnosti.

Vyšperkujte svou jarní výbavu

JAK LÉPE ZAČÍT NOVOU SEZONU, NEŽ SI UDĚLAT RADOST NOVÝMI KOUSKY? AŤ UŽ PROPADNETE POSLEDNÍM MÓDNÍM TRENDŮM NEBO VSADÍTE NA OSVĚDČENOU KLASIKU, V NOVÉM OUTFITU SE VÁM I DO PRÁCE PŮJDE HNED JINAK!

INSPIRACE

V hlavní roli sako! Jak ho nosit, aby to nebyla nuda?

Evergreen, který jednoznačně patří do povinné výbavy každého stylového šatníku, také podléhá módnímu diktátu. Naučíme vás, jak tento svršek zkombinovat tak, aby to byla zábava.

Vyrazte na pohádkový víkend na Broumovsko

Jaro je v plném proudu a někdy nás již dokonce navštíví i letní teploty. Je tedy čas na dobrodružné výlety do krás přírody ČR. Byli jste už třeba na Broumovsku? Dokonalost sama!

Nekonečná láska Carly a značky KARL LAGERFELD

Influencerka Carly Kirsten značce KARL LAGERFELD propadla již před několika lety a tento vztah stále sympaticky roste a zesiluje. Inspirujte se jejími oblíbenými kousky na rande, večeři i volný čas.

Slaďte se s Bibiánou a Adamem Bardy v nové kolekci GANT

Styl jim rozhodně nechybí, ať už vyráží kamkoli. Bibiána a Adam jsou dvojicí, u které by se mohlo inspirovat mnoho z nás. Při svém seznámení se s aktuálními novinkami oblíbené značky GANT si vybrali fity, ze kterých bychom si měli vzít příklad do posledního detailu. Jen si přečtěte proč!

Naučte se třídit svůj šatník chytře a zároveň ekologicky

Populární metoda Marie Kondo má jistě něco do sebe, ale musíte se opravdu většiny věcí zbavit? Poradíme vám, jak na to jít jinak a zároveň doporučíme 8 kousků, kterých byste se nikdy zbavovat neměla...

Velikonoce v novém

Jsou tady Velikonoce a s nimi spojené příjemné akce strávené s vašimi blízkými. Pokud zrovna přemýšlíte nad tím, co si obléknout pro tyto příležitosti, v tomto článku pro vás máme tipy na tři různé outfity - od neformálního brunche až po slavnostnější oslavu nebo piknik v přírodě…