Blog - - Jak započala historie úspěšné značky GANT?

Jak započala historie úspěšné značky GANT?

Tuto americkou značku v dnešním světě znají lidé po celém světě. Málo kdo ale ví, jak došlo k jejímu zrodu!

27. dubna 2023

VERMONT

Berl Gantmacher pocházel z ukrajinské Miropole. Když byl ještě teenager, odjel z Ruska do Rotterdamu a poté pokračoval do New York City. Archiv v Ellis Islandu jeho příjezd datuje na 12. listopadu 1907. Bylo mu pouhých 17 let.

Příjezdem do Ameriky se z Berla stal Bernard a byl odhodlaný se neustále zlepšovat. Zapsal se do večerní farmaceutické školy na Kolumbijské univerzitě a během dne pracoval v městské továrně s oblečením. Nebyla to lehká práce, ale v Bernardovi to pouze probudilo jeho vášeň pro podnikání a naučilo ho to krejčovskému umění. Jeho práce měla i další výhody. Potkal tam Rebeccu Rose - ženu, která našívala knoflíky a později se stala jeho manželkou.

První světová válka odvelela Bernarda do Francie, kde bojoval pod vlajkou americké armády. Po skončení služby se vrátil do New Yorku s ještě větším odhodláním uspět. Odpromoval na vysoké škole, oženil se s Rebeccou a rozhodl se, že je ten správný čas založit svůj vlastní business. Společnost Par - Ex (z francouzského výrazu par excellence - nejlepší, vynikající) šila ty nejlepší košile pro ostatní značky. Mezi nimi byla i Brooks Brothers. Par - Ex zaznamenala velký úspěch a tak se v roce 1927 přestěhovala do New Havenu v Connecticutu, který je neodmyslitelně spjatý se značkou GANT.

                                1927 - 1949... období plné zásadních změn

Na popud jeho synů, Bernard Gantmacher zakládá GANT Inc. a začíná šít košile pod svou vlastní značkou. V těchto letech, New Haven bylo jedním z amerických hlavních měst pro textilní výrobu. Stalo se tak i díky velké komunitě italských imigrantů. Mnoho z nich byli talentovaní krejčí.

Byly to dobré časy pro Gantmachery. Business vzkvétal, a stejně tak i jejich rodina. Synové Marty a Elliot už odmala pomáhali v rodinné firmě zametáním podlah nebo sešíváním límečků na košilích. Během toho jim ale zároveň neuniklo, co se dělo na sousední Yale univerzitě, která později změnila směr americké módy.

Druhá světová válka na chvíli přerušila jejich kariéru. Avšak ve 40. letech se vrátili zpět a začali studovat na univerzitě v Connecticutu. Marty se zaměřil na vedení podniku a Elliot se rozhodl vystudovat marketing. Po úspěšném ukončení studií a s novými znalostmi se vrátili zpět do rodinného podniku. Bratři jasně viděli, že Amerika vstupuje do nové éry plné změn. Válka totiž odvála mnoho starých tradic a nové formy umění, hudby a hlavně módy se šířily celou zemí. Marty a Elliot tak využili nových příležitostí a přesvědčili svého otce, že nastal pravý čas opustit Par - Ex a začít šít košile pod svou vlastní značkou... a tou se v roce 1949 stal nyní již celosvětově známý GANT.

SVĚT MÓDY

Jste nekonfekční? Pomůžeme vám najít styl, který vám padne

Najít oblečení, které skvěle padne a zároveň vyhovuje individuálním potřebám a rozměrům, může být pro nekonfekční lidi výzvou. Tradiční velikosti často nedokáží plně reflektovat různorodost lidských postav. Nicméně existuje mnoho způsobů, jak se oblékat s elegancí a sebevědomím. Dnes prozkoumáme praktické tipy, abyste i vy našli oblečení, ve kterém se budete cítit skvěle.

10 pravidel, jak ovládnout neposlušné tenisky

V Československu se jimi proslavila Lucie Bílá, nosí je světoví mocnáři, popkulturní hvězdy, a dokonce sehrály důležitou roli ve filmu Jumanji, Návrat do budoucnosti nebo Forest Gump. Ostatně i fakt, že je i vysoké módní domy začlenily do svého portfolia něco znamená. O čem je řeč? O teniskách!

Co by vám v šatníku rozhodně nemělo chybět?

Šatník jako pokladnice outfitů pro každou příležitost? Ano, je to možné! S těmito kousky se každé ráno probudíte s pocitem, že máte co na sebe. A ještě vám prozradíme, z jakých materiálů by vaše nové poklady měly být, aby vám dlouho sloužily a bavilo vás je nosit...

8 pravidel athleisure

Pro Čechy je to slovo stále těžko vyslovitelné. Athleisure. Ath – leh – zhuh. Jedná se o spojení anglických slov athletic a leisure, tedy atletický a volnočasový nebo pohodlný. Ostatně princezna Diana tento styl oblékání proslavila už dávno ve zlatých devadesátých letech. Mikinu a krátké legíny doplnila koženou kabelou Hermès a oči skryla za neméně luxusní sluneční brýle. Tento look je i třicet let poté stejně aktuální jako tehdy...

Módní tipy, které si užijete nejen za zvuků deště

Pokud byste hledali módní ikonu dnešního článku, bude jím bezesporu medvídek Paddington. Roztomilý chlupáč nosil ve svých dobrodružstvích vše, co je třeba obléct do deště. Rybářský klobouk, pláštěnku, gumové holínky a občas i deštník. Má taky někdo chuť na sendvič s jahodovým džemem?

Black Tie: Elegantní na mužích a sexy na ženách. Nebo naopak?

Chystáte se na ples nebo podobnou společenskou událost, která si žádá daný dress code? Black tie je výjimečný, tradiční a především noblesní. Ačkoliv milujeme tradice, současně připomínáme, že pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Uznejte sami – v podobě, v jaké smoking známe dnes, se prakticky nezměnil více jak stodvacet let. Black tie je přece jen dress code, nikoliv uniforma, a i v rámci formálního oblečení se dá zažít spousta zábavy...