Blog - - Módní tipy, které si užijete nejen za zvuků deště

Módní tipy, které si užijete nejen za zvuků deště

Pokud byste hledali módní ikonu dnešního článku, bude jím bezesporu medvídek Paddington. Roztomilý chlupáč nosil ve svých dobrodružstvích vše, co je třeba obléct do deště. Rybářský klobouk, pláštěnku, gumové holínky a občas i deštník. Má taky někdo chuť na sendvič s jahodovým džemem?

12. března 2024

Jirka Hofbauer

Déšť dští v Španělsku zvlášť tam, kde je pláň! Učil profesor Higgins precizně vyslovovat prostou květinářku Lízu Doolitlovou. Díky globálnímu oteplování však déšť už v březnu dští i tam, kde s ním nikdo moc nepočítá. Například v Praze. Někoho déšť rozčiluje, jiného uklidňuje. Stoičtí seveřané říkají, že neexistuje špatné počasí, jen nevhodné oblečení. Realita je taková, že praktičnost často vylučuje styl. Našli jsme ale praktické i stylové hrdiny aprílového šatníku, kteří vás nikdy nezradí.

Foto: Shutterstock.com

Během dospívání jsme se zuby nehty snažili vyhnout všemu, co zavánělo praktičností. Bránili jsme se kousavým svetrům, huňatým čepicím, pleteným šálám i neforemným rukavicím a kategoricky jsme odmítali obout něco jako holínky (jakože really?!). Během let jsme se změnili nejen my, ale i doba a především trendy. Dnes se funkční oblečení stalo pozoruhodně módním a někdy i outdoorové prvky nadšeně kombinujeme s klasickou krejčovinou. A světe div se – ono to funguje!

Dnes není věda obléct goretexovou bundu na tvídový oblek a zkombinovat latexovou pláštěnku se saténovými šaty. Značka Dior do svých kolekcí často zařazuje větrovky a anoraky, Marine Serre předvedla nerezové láhve na vodu v kožených závěsech, Miu Miu vytvořila vysoce módní lyžařské kalhoty a boty podobné těm trackingovým dělá i modní legenda Chanel.

Trenčkot

„Buď chlap, pořiď si trenčkot,“ zpívá Debbie Harry v písni The Thin Line od skupiny Blondie. Právě trenčkot je druh kabátu, na který se spoléhají muži i ženy už desítky let. Vše začalo v roce 1856, kdy Thomas Burberry založil svou stejnojmennou značku se záměrem vyrábět oblečení, které by odolalo rozmarným povětrnostním podmínkám ve Velké Británii. Po více než dvaceti letech výzkumu vyvrcholila jeho snaha v roce 1888 vynálezem gabardénu. Tato bavlněná tkanina odolná proti dešti změnila módní průmysl a dodnes tento patentovaný materiál používá mnoho značek ve svých vlastních interpretacích.

Armádou inspirovaný střih kabátu se masivně rozšířil během první světové války, kdy se stal standardní výbavou britských důstojníků, kteří vyměnili masivní, těžké kabáty za univerzálnější model. Dlouhé, bytelné avšak lehké kabáty se staly základem bojových oděvů na Sommě i mimo ni. „Vhodné pro každou válečnou zónu!“ hlásala jedna z prvních reklam Burberry.

Právě kabáty značky Burberry, jednoho z prvních výrobců trenčkotů, se staly synonymem pro kvalitu těchto kabátů. To, co bylo určeno jako oblečení pro armádu a nikoli pro módou posedlou smetánku, se ale v průběhu let stalo stylovým základem. Trenčkot se objevil i v mnoha filmech - Audrey Hepburn a George Peppard jej oblékli ve Snídani u Tiffanyho a Meryl Streep ve snímku Kramerová versus Kramer. Trenčkot nosily takové legendy jako James Dean, Marilyn Monroe, Steve McQueen nebo Jackie Kennedy. Právě tyto popkulturní momenty z trenčkotu udělaly skutečnou módní ikonu.

Dnes si trenčkot střihem zachovává svou vojenskou přísnost, ale díky jedinečné kombinaci praktičnosti a šmrncu (což pan Burberry pravděpodobně nepředpokládal) získal status klasiky civilního módního a stylového života. Ty nejlepší kabáty dnes mohou dodat grády ležérnímu oblečení, kdy fungují stejně dobře s tričkem a džínami, saténovými šaty, oblekem, nebo pleteným svetrem.

Deštníky

Deštník je snad nejčastější ochranou proti dešti jak u žen tak mužů. Nepohlížejte na něj jen jako na ryze funkční praktickou věc, vnímejte jej jako zábavný módní doplněk. Černý deštník je klasika, ale nebojte se sáhnout ani po deštnících se vzorem nebo průhledných exemplářích. Zatímco ženy vybírají spíše lehké a skladné artikly, muži upřednostňují důstojnější modely s masivní rukojetí, které mohou suplovat i vycházkovou hůl.

Pláštěnky

Pláštěnky jsou základem šatníku severských národů i obyvatel britských ostrovů. Jsou voděodolné a ideální pro vrstvení. Stylové mutace najdete v nabídce švédského brandu Stutterheim, dánského Rains i v sortimentu značky KARL LAGERFELD, která s její formou pracuje prudce trendově. 

Čepice a klobouky

Klobouk do deště je často přehlížen, ale spoléhali na něj už rybáři vyrážející na rozbouřené moře. Právě od nich si půjčil tvar ikonický bucket hat, který právě zažívá své vrcholné módní okamžiky. A to určitě i díky seriálu Emily in Paris, kde jej hlavní představitelka nasadila snad v každé epizodě.

Gumáky a galoše

Gumáky, wellingtonky nebo holínky. Tři názvy pro jednu a tu samou věc. Ve volných chvílích je na hradu Balmoral nosí celá královská rodina. Když se v nich objevila i topmodelka Kate Moss na festivalu Glastonbury, nebylo pochyb o tom, že tyhle boty jsou classy i stylové současně.

Do deště stačí jejich kotníková verze, do bláta zvolte variantu do půli lýtek. Lehce archaickou věcí jsou galoše. Jedná se vlastně o gumové návleky (přezůvky), které se natahují na obuv. Před sto lety byly naprosto obvyklé a muži je nosili i například při přechodu z auta do budovy. Dnes jsou spojeny spíše s pracovním oděvem.

Náš tip

Vlhkost a déšť představuje jistou zátěž nejen pro oděv, ale i pro boty a další kožené doplňky. Vlhký trenčkot vyvěste na masivně tvarovaném ramínku a nechte vyschnout v dobře větrané místnosti. Stejně tak boty, které je ideální natáhnout na cedrové napínáky, které skvěle absorbují vlhkost a současně obuv provoní. Levnější variantou je boty vycpat novinami. Oblíbenou leč špatnou variantou je umístit vlhké boty pod topení nebo jiný zdroj přímého tepla. Boty se začnou vysušovat a následně se mohou kroutit. Po vysušení je dobré ošetřit boty krémem a impregnací.

SVĚT MÓDY

10 pravidel, jak ovládnout neposlušné tenisky

V Československu se jimi proslavila Lucie Bílá, nosí je světoví mocnáři, popkulturní hvězdy, a dokonce sehrály důležitou roli ve filmu Jumanji, Návrat do budoucnosti nebo Forest Gump. Ostatně i fakt, že je i vysoké módní domy začlenily do svého portfolia něco znamená. O čem je řeč? O teniskách!

Co by vám v šatníku rozhodně nemělo chybět?

Šatník jako pokladnice outfitů pro každou příležitost? Ano, je to možné! S těmito kousky se každé ráno probudíte s pocitem, že máte co na sebe. A ještě vám prozradíme, z jakých materiálů by vaše nové poklady měly být, aby vám dlouho sloužily a bavilo vás je nosit...

8 pravidel athleisure

Pro Čechy je to slovo stále těžko vyslovitelné. Athleisure. Ath – leh – zhuh. Jedná se o spojení anglických slov athletic a leisure, tedy atletický a volnočasový nebo pohodlný. Ostatně princezna Diana tento styl oblékání proslavila už dávno ve zlatých devadesátých letech. Mikinu a krátké legíny doplnila koženou kabelou Hermès a oči skryla za neméně luxusní sluneční brýle. Tento look je i třicet let poté stejně aktuální jako tehdy...

Módní tipy, které si užijete nejen za zvuků deště

Pokud byste hledali módní ikonu dnešního článku, bude jím bezesporu medvídek Paddington. Roztomilý chlupáč nosil ve svých dobrodružstvích vše, co je třeba obléct do deště. Rybářský klobouk, pláštěnku, gumové holínky a občas i deštník. Má taky někdo chuť na sendvič s jahodovým džemem?

Black Tie: Elegantní na mužích a sexy na ženách. Nebo naopak?

Chystáte se na ples nebo podobnou společenskou událost, která si žádá daný dress code? Black tie je výjimečný, tradiční a především noblesní. Ačkoliv milujeme tradice, současně připomínáme, že pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Uznejte sami – v podobě, v jaké smoking známe dnes, se prakticky nezměnil více jak stodvacet let. Black tie je přece jen dress code, nikoliv uniforma, a i v rámci formálního oblečení se dá zažít spousta zábavy...

10 faktů, které jste o Karlu Lagerfeldovi pravděpodobně nevěděli!

Slavný návrhář Karl Lagerfeld byl znám především pro své dokonalé módní umění. Málokdo už ale ví, že byl závislý na dietní Coca-Cole nebo, že se chtěl původně stát karikaturistou, nikoli návrhářem. Připomeňte si dalších 10 zajímavostí, které jste o Karlu dost možná nevěděli.