Blog - - Inspirujte se stylem Jackie Kennedy a Carolyn Bessette

Inspirujte se stylem Jackie Kennedy a Carolyn Bessette

Kolekce pro jaro/léto značky GANT vzdávala hold ikonám Jackie Kennedy a Carolyn Bessette. Při této příležitosti jsme se zamysleli nad tím, kdyby žily v dnešní době, bylo jim kolem třiceti a byly by na vrcholu slávy. Zavřete oči a představte si s námi, jak by vypadaly šatníky těchto bohyň módy a stylu.

24. srpna 2023

Aneta Hostková

Jackie Kennedy

Růžový kostýmek po vzoru značky Chanel nebo šaty bez rukávů meruňkového odstínu doplněné bílými rukavicemi. To jsou některé z ikonických outfitů Jackie Kennedy, jejíž styl udával trendy v 50. a 60. letech minulého století. Po boku tehdejšího amerického prezidenta vycházela do společnosti nejčastěji s perlovým náhrdelníkem, kloboučkem nebo šátkem, výraznými náušnicemi a velkými slunečními brýlemi. Šatníku bývalé první dámy USA vládly ženskost, elegance, jednoduchost a nadčasovost. Milovala šaty stejně jako široké kalhoty. Podpatky i sandály či balerínky.

Američanka Jackie Kennedy vyzařovala něco, čemu dnes říkáme francouzský šarm. Ve Francii ostatně studovala a její otec John Vernou Bouvier III. byl francouzsko-anglického původu. Sázela na jednoduché střihy a kousky, kombinovala je s lehkostí a pomocí doplňků dokázala každý outfit povýšit na slavnostní. Právě ona nadčasovost nám umožňuje vidět dnešní verzi této ženy s vždy perfektním účesem. Styl Jackie Kennedy ve 20. letech 21. století v našich představách reflektuje módní trendy, ale stále si zachovává svou charakteristickou eleganci a minimalismus, důraz na kvalitu materiálu a zpracování.

V jejím šatníku nechybí lehce kombinovatelné barvy, jako jsou béžová, černá a bílá, doplněné o jemné pastelové odstíny. Přibyly slim kalhoty, krátká džínová sukně, měkké oversize svetry a dlouhé kabáty. 

Newyorskými ulicemi se v této alternativní realitě nese ve volných kalhotách s vysokým pasem, pruhovaném tričku, trenčkotu a mokasínách. Nebo splývavé sukni, ke které se nezdráhá obout bílé tenisky. Na jachtu na ostrově Martha's Vineyard nejspíš stále vyráží s typicky uvázaným šátkem, který na moři slouží jako perfektní doplněk i ochrana proti poryvům větru.

Foto: Unsplash

Carolyn Bessette

Další mezizastávku si uděláme v devadesátkách. Právě poslední desetiletí minulého století totiž do jisté míry patřilo další módní ikoně spjaté s rodinou Kennedy. Carolyn Bessette. Když se podíváme na fotografie manželky syna amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho, její styl oblékání se příliš neliší od toho, který vidíme dnes na sociálních sítích nebo v módních magazínech. Je to mimo jiné proto, že se módní trendy v cyklech vrací a i 90. léta teď hlásí comeback. A s nimi například džínové zvonáče, kalhoty do pasu, oválné brýle nebo třeba kožené kozačky.

Stejně jako Jackie Kennedy byla Carolyn Bessette královnou nenucené elegance a nadčasovosti. Doba i postavení jí však umožňovaly větší ležérnost a odvahu v kombinování oblečení. Obvyklou střízlivou barevnou paletu v podobě černé, bílé, hnědé a béžové dokázala rozbít kožichem s leopardím vzorem nebo červenou rtěnkou.

Dvacátá léta 21. století by odvahu jejího současného třicetiletého já ještě umocnila. Pravděpodobně by se nebála experimentovat s výraznými kousky, přesto by ale většinu dní zůstávala věrná klasické oversize bílé košili, džínům a černému blazeru.

Bývalá mediální poradkyně módního domu Calvin Klein se v našich představách i v roce 2023 pohybuje v oblasti módy a kombinuje dražší značkové kousky s vintage poklady ze second handů. Nosí kožené sukně v midi délce, černou saténovou košili, nízké černé lodičky nebo jen džíny a bundu. Evropská města zná jako své boty, na dovolenou tak nejspíš vyráží na Bali, kde si dopřává jógu a surf v plavkách v bílé nebo v ladícím kompletu, na hlavě šátek nebo kšiltovku.

Foto: archiv instagramového profilu @carolynbessette

SVĚT MÓDY

10 pravidel, jak ovládnout neposlušné tenisky

V Československu se jimi proslavila Lucie Bílá, nosí je světoví mocnáři, popkulturní hvězdy, a dokonce sehrály důležitou roli ve filmu Jumanji, Návrat do budoucnosti nebo Forest Gump. Ostatně i fakt, že je i vysoké módní domy začlenily do svého portfolia něco znamená. O čem je řeč? O teniskách!

Co by vám v šatníku rozhodně nemělo chybět?

Šatník jako pokladnice outfitů pro každou příležitost? Ano, je to možné! S těmito kousky se každé ráno probudíte s pocitem, že máte co na sebe. A ještě vám prozradíme, z jakých materiálů by vaše nové poklady měly být, aby vám dlouho sloužily a bavilo vás je nosit...

8 pravidel athleisure

Pro Čechy je to slovo stále těžko vyslovitelné. Athleisure. Ath – leh – zhuh. Jedná se o spojení anglických slov athletic a leisure, tedy atletický a volnočasový nebo pohodlný. Ostatně princezna Diana tento styl oblékání proslavila už dávno ve zlatých devadesátých letech. Mikinu a krátké legíny doplnila koženou kabelou Hermès a oči skryla za neméně luxusní sluneční brýle. Tento look je i třicet let poté stejně aktuální jako tehdy...

Módní tipy, které si užijete nejen za zvuků deště

Pokud byste hledali módní ikonu dnešního článku, bude jím bezesporu medvídek Paddington. Roztomilý chlupáč nosil ve svých dobrodružstvích vše, co je třeba obléct do deště. Rybářský klobouk, pláštěnku, gumové holínky a občas i deštník. Má taky někdo chuť na sendvič s jahodovým džemem?

Black Tie: Elegantní na mužích a sexy na ženách. Nebo naopak?

Chystáte se na ples nebo podobnou společenskou událost, která si žádá daný dress code? Black tie je výjimečný, tradiční a především noblesní. Ačkoliv milujeme tradice, současně připomínáme, že pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Uznejte sami – v podobě, v jaké smoking známe dnes, se prakticky nezměnil více jak stodvacet let. Black tie je přece jen dress code, nikoliv uniforma, a i v rámci formálního oblečení se dá zažít spousta zábavy...

10 faktů, které jste o Karlu Lagerfeldovi pravděpodobně nevěděli!

Slavný návrhář Karl Lagerfeld byl znám především pro své dokonalé módní umění. Málokdo už ale ví, že byl závislý na dietní Coca-Cole nebo, že se chtěl původně stát karikaturistou, nikoli návrhářem. Připomeňte si dalších 10 zajímavostí, které jste o Karlu dost možná nevěděli.