Blog - - Inspirujte se stylem Jackie Kennedy a Carolyn Bessette

Inspirujte se stylem Jackie Kennedy a Carolyn Bessette

Kolekce pro jaro/léto značky GANT vzdávala hold ikonám Jackie Kennedy a Carolyn Bessette. Při této příležitosti jsme se zamysleli nad tím, kdyby žily v dnešní době, bylo jim kolem třiceti a byly by na vrcholu slávy. Zavřete oči a představte si s námi, jak by vypadaly šatníky těchto bohyň módy a stylu.

24. srpna 2023

Aneta Hostková

Jackie Kennedy

Růžový kostýmek po vzoru značky Chanel nebo šaty bez rukávů meruňkového odstínu doplněné bílými rukavicemi. To jsou některé z ikonických outfitů Jackie Kennedy, jejíž styl udával trendy v 50. a 60. letech minulého století. Po boku tehdejšího amerického prezidenta vycházela do společnosti nejčastěji s perlovým náhrdelníkem, kloboučkem nebo šátkem, výraznými náušnicemi a velkými slunečními brýlemi. Šatníku bývalé první dámy USA vládly ženskost, elegance, jednoduchost a nadčasovost. Milovala šaty stejně jako široké kalhoty. Podpatky i sandály či balerínky.

Američanka Jackie Kennedy vyzařovala něco, čemu dnes říkáme francouzský šarm. Ve Francii ostatně studovala a její otec John Vernou Bouvier III. byl francouzsko-anglického původu. Sázela na jednoduché střihy a kousky, kombinovala je s lehkostí a pomocí doplňků dokázala každý outfit povýšit na slavnostní. Právě ona nadčasovost nám umožňuje vidět dnešní verzi této ženy s vždy perfektním účesem. Styl Jackie Kennedy ve 20. letech 21. století v našich představách reflektuje módní trendy, ale stále si zachovává svou charakteristickou eleganci a minimalismus, důraz na kvalitu materiálu a zpracování.

V jejím šatníku nechybí lehce kombinovatelné barvy, jako jsou béžová, černá a bílá, doplněné o jemné pastelové odstíny. Přibyly slim kalhoty, krátká džínová sukně, měkké oversize svetry a dlouhé kabáty. 

Newyorskými ulicemi se v této alternativní realitě nese ve volných kalhotách s vysokým pasem, pruhovaném tričku, trenčkotu a mokasínách. Nebo splývavé sukni, ke které se nezdráhá obout bílé tenisky. Na jachtu na ostrově Martha's Vineyard nejspíš stále vyráží s typicky uvázaným šátkem, který na moři slouží jako perfektní doplněk i ochrana proti poryvům větru.

Foto: Unsplash

Carolyn Bessette

Další mezizastávku si uděláme v devadesátkách. Právě poslední desetiletí minulého století totiž do jisté míry patřilo další módní ikoně spjaté s rodinou Kennedy. Carolyn Bessette. Když se podíváme na fotografie manželky syna amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho, její styl oblékání se příliš neliší od toho, který vidíme dnes na sociálních sítích nebo v módních magazínech. Je to mimo jiné proto, že se módní trendy v cyklech vrací a i 90. léta teď hlásí comeback. A s nimi například džínové zvonáče, kalhoty do pasu, oválné brýle nebo třeba kožené kozačky.

Stejně jako Jackie Kennedy byla Carolyn Bessette královnou nenucené elegance a nadčasovosti. Doba i postavení jí však umožňovaly větší ležérnost a odvahu v kombinování oblečení. Obvyklou střízlivou barevnou paletu v podobě černé, bílé, hnědé a béžové dokázala rozbít kožichem s leopardím vzorem nebo červenou rtěnkou.

Dvacátá léta 21. století by odvahu jejího současného třicetiletého já ještě umocnila. Pravděpodobně by se nebála experimentovat s výraznými kousky, přesto by ale většinu dní zůstávala věrná klasické oversize bílé košili, džínům a černému blazeru.

Bývalá mediální poradkyně módního domu Calvin Klein se v našich představách i v roce 2023 pohybuje v oblasti módy a kombinuje dražší značkové kousky s vintage poklady ze second handů. Nosí kožené sukně v midi délce, černou saténovou košili, nízké černé lodičky nebo jen džíny a bundu. Evropská města zná jako své boty, na dovolenou tak nejspíš vyráží na Bali, kde si dopřává jógu a surf v plavkách v bílé nebo v ladícím kompletu, na hlavě šátek nebo kšiltovku.

Foto: archiv instagramového profilu @carolynbessette

SVĚT MÓDY

Podzim 2024: Vsaďte na stylové a funkční materiály!

Také už máte za sebou uschování letních kousků za ty hřejivější? A máte opravdu vše? Zaměřte se teď na materiály, které vás buď spolehlivě zahřejí nebo je světoví návrháři přinesli na přehlídková mola. A nebo obojí. Dnes se móda zaměřuje z velké části na udržitelnost, přírodní materiály a jejich moderní zpracování. A zároveň jsou pryč dny, kdy byla podzimní móda jen o barvách – teď se do centra pozornosti dostává výběr materiálů, které se chlubí nejen svým vzhledem, ale také svou funkčností. Pojďme si přiblížit, co v letošním roce rozhodně stojí za pozornost.

Pánové, vytvořte si šatník, který zvládne město i přírodu!

Každý z nás to zná – přebíhání mezi městským shonem a touhou utéct do přírody. Ale proč si komplikovat život a mít šatník rozdělený na dvě části – jeden pro město a druhý pro outdoor? Co kdyby existovalo oblečení, které zvládne oboje? Stylová móda, která vyniká jen tím, jak vypadá a zároveň se chlubí svou funkčností a praktičností, samozřejmě existuje. Především muži najdou jistě zalíbení ve značce Camel Active, jejíž kousky vypadají skvěle jak ve městě, tak při túře po horách.

Přechod mezi sezónami aneb jak nosit letní oblečení na podzim?

Podzimní počasí se blíží a s ním i čas na aktualizaci šatníku. Nemusíte ale odkládat své oblíbené letní kousky. Zjistěte, jak je stylově kombinovat s nezbytnými podzimními prvky a užijte si osvěžující přechod do nové sezóny.

Trend, který musíte mít – pletená móda!

Pletené věci. Zní to jako návrat k babiččiným háčkovaným šálům a vintage nostalgii, že? Ale dnes je to právě opačně. Svět módy se opět vrací k tradici, kterou posouvá do moderního a především udržitelného směru. Pletené tašky, pásky a slamáky vládnou letošní sezóně a je načase zjistit, proč byste je měli mít i vy.

Ležérní styl a jeho pravidla

Ležérní styl, známý také jako casual wear, se stal jedním z nejpopulárnějších způsobů oblékání nejen pro svůj pohodlný a praktický přístup, ale i díky tomu, jak snadno lze vytvořit harmonický a přitom stylový outfit pro různé příležitosti. Tento styl, který se začal prosazovat už v 60. letech 20. století, je často spojován s uvolněnou elegancí, jednoduchostí a přirozeností. Jak ale přesně vypadá ležérní styl a jaké jsou jeho hlavní zásady? Pojďme si to společně rozebrat.

Hippie móda aneb když se svoboda obléká do barev

Slunce svítí, květiny květou a my se můžeme nechat unést lehkou vůní nostalgie za dobami, kdy láska visela ve vzduchu jako duha nad polem slunečnic. A když se řekne léto lásky, nelze si nepředstavit ikonickou hippie módu. Zavřete oči a už to taky určitě vidíte - dlouhé sukně, zvonové kalhoty, korálkové náhrdelníky, květiny ve vlasech, a to vše v nekonečných barvách! Ten pocit, když si obléknete něco, co vás nutí tančit po ulici, jakoby vás nikdo neviděl – to je esence léta lásky!