Blog - - Opětovný návrat preppy stylu, tentokrát ve velkém

Opětovný návrat preppy stylu, tentokrát ve velkém

Nadčasovost, elegance a kvalita. To je jen pár z mnoha aspektů, které definují preppy styl, jež zas a znova vládne streetwearu.

31. října 2023

Lucie Švábenská

Kde se vzal, tu se vzal, v ulicích již nějakou dobu opět vládne styl zvaný preppy. A o co, že se jedná? Určitě ho znáte, jen netušíte, že se takto jmenuje! Říkají vám něco outfity, ve kterých by lidé hravě zapadli do prostředí amerických univerzit a vévodí jim sportovní elegance, kvalitní materiály a dokonalé střihy? Nápaditost a jednoduchost zároveň, s dotekem klasiky? Tak přesně to je preppy styl! Nejedná se však o žádnou novinku! V módě se objevuje průběžně, a pak zase pomalu mizí z popředí. Nyní však zažívá svůj další velký comeback a v ulicích jej můžeme vidět na každém kroku, a to hned v mnoha variantách. Odkud preppy pochází původně a jaké jsou jeho základy a pravidla?

Znáte zrod preppy stylu? 

Historie tohoto módního trendu sahá až do 50. let 20. století, přesněji do chodeb prestižních amerických univerzit, které spadají do tzv. Ivy League. Pro lepší představu se jedná o ikonické školy jako jsou Harvard, Yale, Brown či Princeton. A právě díky místním studentům a americké elitě se zrodil tzv. preppy styl. Z těchto míst tradice doslova sálá a oblečení studentů se tomu muselo samozřejmě přizpůsobit. Což však nebyl problém, protože návštěvníci těchto akademií mají celkově jiný a velmi vytříbený vkus, který je vlastně jejich životním stylem. Ten zásadně ovlivňují knihy, které čtou, sporty, kterým se věnují, nebo třeba umění, které sbírají. Nikoho však dlouhodobě nebavila nudná uniforma, tak si ji trochu upravili a prvky klasického školního outfitu zakomponovali do trendy a nápaditých looků ve stylu preppy. 

Moderní twist v návratu do minulosti

Teď už asi máte v hlavě tu správnou představu, kdy dívky nosily především kostkované sukně s košilemi společně s vysokými ponožkami a mokasíny, a chlapci chinos kalhoty s polo tričkem zkombinované opět s ikonickými mokasínami. Ano, přesně tato představa odpovídá, v dnešní době se jen trochu vyvinula do více odlišných variant jednotlivých kousků a rozmanitějších kombinací a doplňků. Kratší či naopak delší sukně, více druhů materiálů (ale stále v té nejluxusnější kvalitě), široká barevná paleta nebo vliv ostatních trendů jako třeba velmi oblíbeného oversized střihu.

Pozornost preppy stylu věnuje mnoho módních značek a GANT není samozřejmě výjimkou! Není náhoda, že se zrodil v roce 1949 nedaleko univerzity Yale, tedy v samotném ohnisku preppy trendu, a každá sezóna obsahuje alespoň pár těchto ikonických kousků. V kolekci FW23 je však jeho vliv vidět více než kdy jindy a my jsme si jej doslova zamilovali. Bez alespoň jednoho preppy outfitu se tento podzim a zimu rozhodně neobejdete, takže je na čase ponořit se do tohoto trendu a vybrat si to pravé přímo pro sebe. Inspirovat se můžete mimo jiné i v kampani, která kolekci FW23 doprovází!

Znaky preppy stylu, které ho definují

Každý styl má určitá poznávací znamení, která jsou mu charakteristická. Jinak tomu samozřejmě není ani u tak ikonického trendu, jako je preppy!

  • Začněme od začátku, a to barevnou paletou. V základu by vám nikdy neměla chybět klasická bílá a černá, které jsou doplněny tmavě i světle modrou, červenou, šedou, béžovou a hnědou. Letos se k nim navíc přidávají i trendy lahvově zelená a bordó. 
  • Co se vzorů týče, tak jich zde moc nehledejte. Preppy styl se v tomto směru vyznačuje spíše jednoduchostí. Kromě sem tam viditelného proužku tu vládne kostka, kterou ale do outfitu na druhou stranu můžete zařadit jakkoliv - na sukni, kalhotech, svetru, saku, co je vám zkrátka nejbližší. 
  • Materiály musí být pouze ty nejkvalitnější! Přece jen tento styl pochází od americké smetánky, a ta by si na sebe přece nic jiného než tu nejkvalitnější bavlnu, vlnu a kašmír nevzala. 
  • Samozřejmostí je perfektní střih, který vám padne jako ulitý. A to především u sak! Výjimkou jsou tento rok oversized kousky, které preppy styl mohou doplňovat a spojit s dalšími letošními trendy. 
  • No a obecně váš look musí odpovídat sportovní eleganci. Vypadat nedbale, ale zároveň dokonale upraveně. Luxusně, ale zároveň casual. Zvládnete to? Někdy se protiklady zkrátka perfektně doplňují a zde to platí dvojnásob. 

Tak co, vypadáte už, jako by vaše koníčky byly především kriket, golf nebo koňské pólo? Díky lidem s těmito zálibami ve volném čase totiž preppy styl vznikl, takže není divu, že právě z těchto sfér také přišla značná část inspirace. 

Bez čeho se neobejdete? 

Je hned několik věcí, které by ve vašem šatníku rozhodně neměly chybět, pokud se chystáte vyrazit do ulic ve stylovém preppy looku:

  • Perfektně padnoucí projmuté sako

  • Rozepínací svetr či s výstřihem do V
  • Košile
  • Polo tričko 
  • Vesta
  • Vázanka nebo kravata
  • Chinos kalhoty
  • U žen kostkovaná sukně
  • Podkolenky/vysoké ponožky
  • Mokasíny
  • Kozačky jezdeckého typu
  • Kostkovaný vzor na čemkoli ve všech svých možných podobách

SVĚT MÓDY

10 pravidel, jak ovládnout neposlušné tenisky

V Československu se jimi proslavila Lucie Bílá, nosí je světoví mocnáři, popkulturní hvězdy, a dokonce sehrály důležitou roli ve filmu Jumanji, Návrat do budoucnosti nebo Forest Gump. Ostatně i fakt, že je i vysoké módní domy začlenily do svého portfolia něco znamená. O čem je řeč? O teniskách!

Co by vám v šatníku rozhodně nemělo chybět?

Šatník jako pokladnice outfitů pro každou příležitost? Ano, je to možné! S těmito kousky se každé ráno probudíte s pocitem, že máte co na sebe. A ještě vám prozradíme, z jakých materiálů by vaše nové poklady měly být, aby vám dlouho sloužily a bavilo vás je nosit...

8 pravidel athleisure

Pro Čechy je to slovo stále těžko vyslovitelné. Athleisure. Ath – leh – zhuh. Jedná se o spojení anglických slov athletic a leisure, tedy atletický a volnočasový nebo pohodlný. Ostatně princezna Diana tento styl oblékání proslavila už dávno ve zlatých devadesátých letech. Mikinu a krátké legíny doplnila koženou kabelou Hermès a oči skryla za neméně luxusní sluneční brýle. Tento look je i třicet let poté stejně aktuální jako tehdy...

Módní tipy, které si užijete nejen za zvuků deště

Pokud byste hledali módní ikonu dnešního článku, bude jím bezesporu medvídek Paddington. Roztomilý chlupáč nosil ve svých dobrodružstvích vše, co je třeba obléct do deště. Rybářský klobouk, pláštěnku, gumové holínky a občas i deštník. Má taky někdo chuť na sendvič s jahodovým džemem?

Black Tie: Elegantní na mužích a sexy na ženách. Nebo naopak?

Chystáte se na ples nebo podobnou společenskou událost, která si žádá daný dress code? Black tie je výjimečný, tradiční a především noblesní. Ačkoliv milujeme tradice, současně připomínáme, že pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Uznejte sami – v podobě, v jaké smoking známe dnes, se prakticky nezměnil více jak stodvacet let. Black tie je přece jen dress code, nikoliv uniforma, a i v rámci formálního oblečení se dá zažít spousta zábavy...

10 faktů, které jste o Karlu Lagerfeldovi pravděpodobně nevěděli!

Slavný návrhář Karl Lagerfeld byl znám především pro své dokonalé módní umění. Málokdo už ale ví, že byl závislý na dietní Coca-Cole nebo, že se chtěl původně stát karikaturistou, nikoli návrhářem. Připomeňte si dalších 10 zajímavostí, které jste o Karlu dost možná nevěděli.