Blog - - Venkovská architektura v soudobém pojetí

Venkovská architektura v soudobém pojetí

„Hrajeme si s prostorem jako básník se slovy nebo skladatel s notami. Naším cílem je vytvořit prostor, který k vám promlouvá vaším jazykem a reprezentuje váš styl a vkus. Jsme odvážní rebelové s respektem a pokorou k tradicím,“ říká na úvod našeho setkání Jana Stachová, polovina z dvojice zakládajících architektů studia boq architekti.

25. února 2024

Archizoom

Na základě kontextu místa pak s celým týmem promýšlejí prostor do posledního detailu. „I těm nejmenším komponentům věnujeme pozornost, protože právě ty scelují prostor a jsou indiciemi k pochopení celkové myšlenky. Koncept se jako červená niť vine celým projektem. Vše na sebe navazuje a tvoří tak pocit harmonie a symbiózy. Hrajeme si s materiály a kouzlíme s prostorem a jeho atmosférou,“ dodává Miroslav, její manžel a druhý zakladatel ateliéru.

Všechny jejich projekty mají jeden hlavní cíl: vytvořit pro klienty prostor, ve kterém se bude dobře dýchat. „K tomu směřujeme svou invenci a kreativitu a díky svým zkušenostem se přitom nebojíme ohýbat zavedená pravidla. Vždy ale s respektem k místu, historii a kontextu stavby a především k potřebám a možnostem klienta. Každé řešení je jedinečné, každá cesta se musí nově prošlapat,“ popisuje Jana.

Současný venkovský dům

Jak postavit v malé obci moderní rodinný dům, který bude hovořit současným jazykem a zároveň přitom vycházet z historického tvarosloví vesnických staveb? „Naší odpovědí na tuto otázku je atriový dům navržený jako moderní parafráze klasického vesnického stavení se dvorem a stodolou. Svým prostorovým uspořádáním je současně uzavřený i otevřený. Vnitřní atrium vytváří soukromý uzavřený svět, dům se však také otevírá do okolí, zejména do zahrady. Svým tvarem tak reaguje na poměrně hustou budoucí zástavbu solitérních domů v rozvíjející se části malé obce,“ popisuje koncept Miroslav.

Dům bez zahrady 

I to se může stát a jak si s tím pak architekt poradí? Vytvoří rodinné bydlení s nenápadným půvabem, špetkou vzdoru a vypíchne například výhled. Tak to u druhé stavby naší dnešní návštěvy udělali boq architekti. Výhled. To byl element, který hrál na pozemku prim. Jenže jak zajistit s respektem k husté vesnické zástavbě výhled ze všech pokojů, když se svažitý a tvarově atypický pozemek směrem k němu kónicky zužuje? „Navrhli jsme dům, který sice dodržuje prvky tradiční vesnické architektury, jako je například obdélníková hmota se sedlovou střechou, ale zároveň tak trochu rebeluje: třeba velkorysým proskleným průčelím nebo vyosenými „střílnami“ v ložnicích, které jsou v půdorysu mírně pootočeny, aby úzkými okny také ukořistily nějaký ten pohled žádaným směrem. Výrazně menší prosklení jim však dodává úplně odlišnou a velmi útulnou atmosféru poskytující pocit bezpečí,“ popisuje nám Miroslav, jak k domu přistoupili.

Architektura má přinášet chytrá řešení

Jaké interiéry dnes navrhovat pro bydlení? Když nechceme studené minimalistické černobílé prostory? Architekti by měli hledat chytrá a dlouhodobá řešení, které klientům poskytnou komfort a bezpečí, domnívají se oba architekti. Proto navrhují interiéry, které přizpůsobují životu komunity (třeba vesnické, jak ukazují naše dvě návštěvy), rodiny nebo jednotlivce. „Ke každému návrhu přistupujeme jako k čistému plátnu a obraz vytváříme společně s vámi a projektujeme do něj vaše sny a představy. Společně hledáme a  udáváme směr na cestě za novým bydlením. Milujeme práci s nejrůznějšími materiály a nezalekneme se žádné výzvy, revoltujeme vůči nudě a fádnosti. Nebojíme se zkoušet neotřelá řešení, která mohou být prvními vlaštovkami v dané oblasti. I ten nejmenší detail v interiéru vypráví svůj příběh a zaslouží si pozornost,“ říká Jana.

Jak na soudobý dům

U rodinných domů je pro Janu a Miroslava Stachovi dispozice alfou a omegou celého návrhu. Forma se podřizuje funkci. „Od prvotní myšlenky k poslední čáře přemýšlíme nad tím, jak fungujete jako rodina. Váš nový domov budujeme jako bezpečný a intimní prostor. Našim cílem je dát konkrétní tvar vašim snům a představám. Přemýšlíme nad tím, v jakém kontextu dům vzniká a jak ho nejlépe podřídit vašemu životnímu stylu. Věnujeme pozornost světovým stranám, výhledům, ale i například sousedům. Zahradu vnímáme jako měnící se obraz, kdy exteriér volně přechází do tepla interiéru skrz jednotlivé průhledy,“ říká Jana.
Architektura podle boq architektů není žádná exaktní věda. Má pomáhat definovat, co chce klient domem říci, co má reprezentovat. „Může se navenek tvářit nenápadně, splynout s okolní zástavbou, a to pravé umění se bude dít až za zdmi domu. Nebo se naopak můžete vymezit a váš dům na sebe bude poutat pozornost širokého okolí. Volba je na vás a my jsme tu od toho, abychom vašim představám daly konkrétní tvary,“ upřesňuje na závěr Miroslav.

Foto: Tomáš Dittrich  

ART & DESIGN