Blog - - ODDO Architects - 
Z Prahy do Hanoje

ODDO Architects - 
Z Prahy do Hanoje

Česko-vietnamské autorské duo Marek Obtulovič a Mai Lan Chi, tedy dvojice architektů ODDO Architects, nás zavede do Asie. Tady navrhuje zajímavé rodinné domy...

12. dubna 2024

Archizoom

V tradičním vietnamském životě není neobvyklé, že několik generací rodiny sdílí jeden dům. A to platí i pro ten, který navrhlo architektonické studio ODDO Architects a kam vás dnes zavedeme. Cílem architektů bylo posílit rodinné vazby a tradice v souladu s vietnamskou kulturou.

Dům se nachází na rušné silnici Ha Dong v hlavním městě Vietnamu. S růstem populace a rozvojem ekonomiky země se zvyšuje i hustota obyvatelstva a problémy s dopravou a znečištěním ovzduší jsou poměrně časté. Nedostatek veřejných prostor a zeleně je dalším významným faktorem, který ovlivňuje práci architekta. Navíc se tady architekti museli vypořádat s místními klimatickými podmínkami. Proto navrhli fasádu domu tak, aby chránila obyvatele před hlukem a znečištěním z ulice.

Vnější vrstva z cihel s otvory slouží k regulaci slunečního záření a umožňuje přirozené větrání. Vnitřní vrstva zase chrání před hlukem zvenku. Zelená mezivrstva přispívá k lepšímu izolačnímu a estetickému účinku fasády. I přes omezenou šířku pozemku nabízí dům díky své hloubce poměrně rozsáhlé prostory pro bydlení. Architekti využili tradičního konceptu vnitřních dvorků, které umožňují proudění světla a vzduchu do vnitřních částí domu.

Bydlení pro několik generací

Dům je rozdělený do několika úrovní a kombinuje komerční a obytné prostory. Hlavní obytné prostory slouží jako místo setkávání a sdílení mezi členy rodiny, zatímco v zadní části domu jsou vyhrazeny klidné zóny pro starší generace. Otevřené prostory a různé úrovně umožňují lepší komunikaci a propojení mezi členy rodiny. Kromě funkcionality dům poskytuje i prostor pro relaxaci a spojení s přírodou. Zelené prvky a vnitřní zahrady vytvářejí klidné útočiště uprostřed rušného města.

Jak se pracuje architektům ve Vietnamu

„Vietnam je pragmatická země, Vietnamci přemýšlí ekonomicky a v podstatě se jedná o velmi kapitalistickou zemi. Spíše než komunismus, je zde cítit nacionalismus. Západní vliv je pro ně ale důležitý, protože jim přináší jisté ekonomické výhody,“ popisuje Marek Obtulovič, zakladatel ateliéru, své zkušenosti z navrhování v Hanoji. „Ve Vietnamu je velká polarita, některé věci jdou velmi snadno a rychle, na druhou stranu některé věci jsou extrémně náročné. Z hlediska schvalování staveb, záleží na velikosti projektu, ale závisí to především na kontaktech. Naštěstí, my administrativu a byrokracii neřešíme, to zařizuje vždy klient. Administrativní proces je totiž velmi netransparentní, je zde velký podíl šedé ekonomiky. Ve vietnamské společnosti panuje hierarchie, kterou člověk musí následovat. V tomto sektoru se s tím však počítá, není to tak neobvyklé. Co se týče pozemků, ty jsou zde extrémně drahé, půda však stále patří státu,“ dodává. 

Interiéry 

V navrhování interiérů se pak kulturní odlišnosti projevují například tím, že v obývacích prostorech většinou bývá umístěný oltář, rozmístění nábytku se řídí podle pravidel feng-šuej.

„Nejsme architekti, kteří se snaží tvořit mezinárodní styl. Chceme vždy pochopit dané místo, jak funguje životní prostředí a podle toho teprve tvořit. Samozřejmě je otázka, zda tomu rozumíme správně. Někdy nám ale přijde, že vytváříme místní architekturu více než místní architekti. Vietnam je ve fázi ekonomickém boomu, což se projevuje také ve zdejší architektuře, která se snaží inspirovat se ve světě,“ říká Marek. 

Oltář je ale dogma, ten musí být všude a princip feng-šuej se do architektury ve Vietnamu propisuje. Tento princip je velmi racionální, ale v některých případech může zacházet do extrému, například šťastná čísla: číslovka 4 je číslovkou smrti, proto mohou být 4 schody problém.

Trendy

„Sám se snažím trendům nepodléhat, ale udržitelnost se v projektech promítá a myslím, že je to dobře. Záleží také na místním kontextu, například dřevo je ve Vietnamu velmi drahé, proto se staví z betonu, který je dostupnější, ale někdo by řekl, že je méně udržitelný. Otázkou je, jaký materiál využít, ocel není moc kvalitní. U některých projektů samozřejmě stále hraje hlavní roli ekonomičnost. Vláda ve Vietnamu si ale je vědoma změn klimatických podmínek, dochází k salinaci polí nebo pravidelným záplavám. Na tyto problémy musí reagovat a přemýšlet nad jejich řešením, a tedy udržitelným rozvojem v plánování,“ říká architekt.

ODDO architects

Zakladatelé ateliéru ODDO architects se sídlem ve Vietnamu i České republice jsou Marek Obtulovič a Mai Lan Chi. Manželé Obtulovičovi získávali zkušenosti na zahraničních stážích ve Skotsku nebo v Belgii. Oba pracovali 3 roky pro vietnamský ateliér Vo Trong Nghia, které bylo oceněno několika mezinárodními cenami a proslavilo se především konstrukcemi z bambusu. V roce 2016 založili svůj ateliér, kde uplatňují své několikaleté zkušenosti nejen z Česka, ale díky mezinárodním projektům také z Itálie, Číny nebo Taiwanu.

ART & DESIGN

3 chaty od českých architektů

Začalo jaro a my vás zveme… Kam jinam než na chatu?! Vybrali jsme tři zajímavé chaty od českých architektů. Inspirujte se. Prozkoumejte, jak navrhují rekreační bydlení ti nejlepší… A odpočiňte si. Protože to je hlavní důvod, proč jezdíme na chaty.

ODDO Architects - 
Z Prahy do Hanoje

Česko-vietnamské autorské duo Marek Obtulovič a Mai Lan Chi, tedy dvojice architektů ODDO Architects, nás zavede do Asie. Tady navrhuje zajímavé rodinné domy...

Současné galerie I: Kunsthalle Praha

Zveme vás k prvnímu dílu prohlídek současných galerií. I když tato není současná v pravém slova smyslu, je Kunsthalle velmi výjimečná stavba. Rekonstrukci v centru Prahy před dvěma lety navrhli architekti z ateliéru Schindler Seko architekti.

Venkovská architektura v soudobém pojetí

„Hrajeme si s prostorem jako básník se slovy nebo skladatel s notami. Naším cílem je vytvořit prostor, který k vám promlouvá vaším jazykem a reprezentuje váš styl a vkus. Jsme odvážní rebelové s respektem a pokorou k tradicím,“ říká na úvod našeho setkání Jana Stachová, polovina z dvojice zakládajících architektů studia boq architekti.

Jarní zahrada z 3D betonu

Aktuálně to na sjezdovkách Alp vypadá, že zima a lyžařská sezóna jsou v plném proudu. Kdy by teď myslel na zahrádky a jejich úpravy? My! Překvapíme vás betonem a tiskem právě ve vaší zahradě.

Ženská citlivost v interiérovém designu

Ateliér Plus One Architects založila dvojice Petra Ciencialová a Kateřina Průchová v roce 2019. Jejich jedinečné rekonstrukce a interiérový design nesou výrazný, ženský rukopis. Jejich realizace najdeme po celé republice...