Blog - - 3 chaty od českých architektů

3 chaty od českých architektů

Začalo jaro a my vás zveme… Kam jinam než na chatu?! Vybrali jsme tři zajímavé chaty od českých architektů. Inspirujte se. Prozkoumejte, jak navrhují rekreační bydlení ti nejlepší… A odpočiňte si. Protože to je hlavní důvod, proč jezdíme na chaty.

28. dubna 2024

Archizoom

Z gruntu nový dům

Na úvod vás vezmeme na výlet do rekreačního objektu v západočeském Ošelíně, který navrhlo architektonické studio Modulora. Území protkané historií, nedaleko bývalé významné obchodní cesty Praha – Norimberk, mezi Stříbrem a Tachovem se nachází původně německá obec Ošelín. Hospodářská usedlost čp. 19 představovala největší grunt, který zůstal po 2. světové válce již neobydlený. Starý statek před více jak sedmdesáti lety usnul a zůstal opuštěný, zastavil se zde čas.

Tenkrát utrpení, štěstí dnes. „Respektujeme a zároveň chráníme hodnoty v území, vzrostlé staleté duby, stávající architekturu… Hlavní úkolem celého projektu bylo zviditelnit napětí mezi starou a novou architekturou. Kontrast formy je jasný a čitelný. Novostavba objektu s dvěma apartmány a finskou saunou uvnitř hospodářské usedlosti je první etapou výstavby, bude sloužit jako zázemí rodiny pro budoucí rekonstrukce stávajících objektů domu s chlévem a stodoly,“ popisuje architekt. „Vzhledem k požadavku na rychlost výstavby jsme zvolili technologii montované dřevostavby s difuzně otevřenou konstrukcí, podlažní i přízemní objekt je zastřešený plochou střechou s PVC fólií,“ říkají architekti.

Nenápadný objekt ve vesnici má překládaný fasádní obklad z modřínových nehoblovaných prken bez povrchové úpravy, takže postupem času zešedne a změní strukturu a barvu. Modřín doplňují oranžová hliníková okna v kombinaci bezrámového zasklení. Protože jde o rekreační stavbu, doplnili ji architekti skládacími okenicemi (ty zakryjí vstup, když nejsou majitelé doma). Okolo domu pak najdeme kamennou dlažbu z místní ruly, doplňuje ho ocelové schodiště z pororoštu, takže opět technický minimalismus s charakteristickým rukopisem architekta.

V interiéru architekti nechali úplně jednoduché bílé stěny, „… podlaha je z rozházené dubové kantovky, v koupelně je kamenná dlažba z trachytu a bílé keramické obklady,“ popisují svůj jednoduchý interiérový design. Vytápění elektrickými rohožemi instalovaných ve stropech v kombinaci s krbovými kamny zajistí, že tahle chata bude příjemným místem i v zimě.

Rekreační chata Ošelín, Lokalita: Ošelín, západní Čechy, Autor designu: MODULORA / Jan A. Řezáč

Na kopec

Chalupa Haj podle návrhu architektonického studia ADR byla postavena na západním svahu Pomezního hřebenu v Krkonoších, pozemek leží v nadmořské výšce zhruba 1 000 metrů nad hladinou moře. Stavba stojí na území Krkonošského národního parku a je obklopena volnou přírodou, která není ohraničena žádným plotem ani bariérami, ze severní strany pozemek přiléhá k lesu. Při pohledu z většiny oken je pěkný výhled do údolí a okolní krajiny, a také na vrchol nejvyšší české hory Sněžky.

„Jedná se o jednopodlažní dům s obytným podkrovím, kde díky kamenné podezdívce objektu může okolní terén plynout přirozeně kolem domu. Objekt se skládá ze dvou základních hmot. Hlavní hmota je tvaru obdélníku o rozměrech cca 15 x 10 metrů a je zastřešena sedlovou střechou,“ popisují architekti koncept horské chaty. Druhá hmota je přízemní s rovnou střechou a tyto dva objemy se navzájem prolínají. 

Architekti volili klasické rozložení vnitřního prostoru: v přízemí objektu, v části pod hlavní hmotou situovali obytný prostor s kuchyní a jídelnou, technickým zázemím domu a relaxační prostory. V druhé části stavby je umístěna garáž. V podkroví, přístupném z chodby po schodišti jsou umístěny tři ložnice, dvě koupelny a jedno samostatné WC. Hlavní ložnice má lodžii na severní fasádě. Zbylé dvě ložnice mají zvýšené patro sloužící jako příležitostný spací prostor. „Fasády domu jsme navrhli obložené převážně dřevěným modřínovým obkladem. Krytinu sedlové střechy tvoří hliníkový plech se stojatými drážkami. Podezdívka domu je kamenná, tak jak je v místě běžné. Okolní terén je ponechán v zásadě bez úprav a dům je tak přirozeně zasazen do horské louky,“ doplňují naši prohlídku architekti ze studia ADR.

Chata Haj, Krkonoše, Autoři / ADR s.r.o., MgA. Aleš Lapka, MgA. Petr Kolář, Spoluautoři / ing. arch. Anna Vildová, ing. arch. Ondřej Krajdl, Projekt interiéru / Formafatal, ing. arch. Katarina Varsová, ing. arch. Petra Dagan

Skandinávský minimalismus 

I na jihu Moravy můžete najít skandinávské hygge. Naše dnešní poslední chata nabízí možnost nerušeného přemýšlení a odpočinku. Už samotný název odkazuje k Norsku, „hytta“ totiž znamená norsky „chata“. Právě v Norsku vznikla myšlenka chatu skrytou uprostřed přírody vytvořit v Čechách. Za nápadem a v podstatě celou realizací stojí dva kamarádi, Adam Hofman a Dominik Ilichman.

Hytta leží na jižním svahu uprostřed borovicového lesa. A vůně dřeva prostupuje celou chatou vevnitř i navenek. Fasáda je obložena neopracovaným modřínovým dřevem, který postupně přirozeně stárne a Hyttě přidává charisma. Symbolicky na původní myslivnu odkazuje posedové okno, kam si člověk může zalézt s knížkou nebo notebookem. Velkoformátová okna umožňují propojení exteriéru s interiérem – myšlenky tak nic nebrzdí v rozletu. V přízemí se nachází obytný prostor s kuchyní, předsíň, koupelna a technická místnost. Patro nabízí útulny k přespání, chata pojme až šest osob.

Chata HYTTA, Lokalita: Lípa nad Dřevnicí, Zlínský kraj, Autor designu: Adam Hofman, Spoluautor: Dominik Ilichman

ART & DESIGN

3 chaty od českých architektů

Začalo jaro a my vás zveme… Kam jinam než na chatu?! Vybrali jsme tři zajímavé chaty od českých architektů. Inspirujte se. Prozkoumejte, jak navrhují rekreační bydlení ti nejlepší… A odpočiňte si. Protože to je hlavní důvod, proč jezdíme na chaty.

ODDO Architects - 
Z Prahy do Hanoje

Česko-vietnamské autorské duo Marek Obtulovič a Mai Lan Chi, tedy dvojice architektů ODDO Architects, nás zavede do Asie. Tady navrhuje zajímavé rodinné domy...

Současné galerie I: Kunsthalle Praha

Zveme vás k prvnímu dílu prohlídek současných galerií. I když tato není současná v pravém slova smyslu, je Kunsthalle velmi výjimečná stavba. Rekonstrukci v centru Prahy před dvěma lety navrhli architekti z ateliéru Schindler Seko architekti.

Venkovská architektura v soudobém pojetí

„Hrajeme si s prostorem jako básník se slovy nebo skladatel s notami. Naším cílem je vytvořit prostor, který k vám promlouvá vaším jazykem a reprezentuje váš styl a vkus. Jsme odvážní rebelové s respektem a pokorou k tradicím,“ říká na úvod našeho setkání Jana Stachová, polovina z dvojice zakládajících architektů studia boq architekti.

Jarní zahrada z 3D betonu

Aktuálně to na sjezdovkách Alp vypadá, že zima a lyžařská sezóna jsou v plném proudu. Kdy by teď myslel na zahrádky a jejich úpravy? My! Překvapíme vás betonem a tiskem právě ve vaší zahradě.

Ženská citlivost v interiérovém designu

Ateliér Plus One Architects založila dvojice Petra Ciencialová a Kateřina Průchová v roce 2019. Jejich jedinečné rekonstrukce a interiérový design nesou výrazný, ženský rukopis. Jejich realizace najdeme po celé republice...