Blog - - Jarní zahrada z 3D betonu

Jarní zahrada z 3D betonu

Aktuálně to na sjezdovkách Alp vypadá, že zima a lyžařská sezóna jsou v plném proudu. Kdy by teď myslel na zahrádky a jejich úpravy? My! Překvapíme vás betonem a tiskem právě ve vaší zahradě.

18. února 2024

Archizoom

Než se pustíte do té vaší zahrady, projděte si s námi několik zajímavých trendů, které dnes hýbou zahradním designem. Hlavně tím u rodinných domů. Zahrada není jen místem pro pěstování rostlin a relaxaci, ale stává se také prostorem pro umění. A dodejme, že i pro inovace na poli technologií. Jedním z takových směrů je v poslední době i spojení exteriéru a zahrad s průmyslovými technologiemi, jako jsou beton a dokonce i 3D tisk. Asi si teď řeknete, že o slavné Betonové zahradě (knize nebo filmu) jste už asi slyšeli. Ale to není případ tohoto článku. Beton dnes není jen materiál pro stavbu silnic a budov, v zahradách se stává ústředním prvkem a materiálem pro moderní zahradní design.

„Obecně panuje předsudek, že je beton brán jako něco stavebního, technického. Lidé v tom nevidí to krásno, které v betonu vidíme my. Někteří klienti jsou tradičnější, a když si mají zvolit, jestli chtějí zeď kamennou nebo betonovou, tak se přikloní ke kameni. Ale potom, když připravíme kalkulaci, beton většinou vyjde levněji a cena hraje ve finále velkou roli,“ říká na začátek naší debaty o betonu v zahradě Martina Forejtová, zakladatelka ateliéru Land05, který se zabývá zahradní a krajinářskou architekturou.

„My ho máme rádi právě proto, že dodá výraz modernosti zahrady, ale zároveň tím, jak stárne, tak je takovým hezkým živým měnícím se materiálem. Potom se dají dělat díky technologiím různé prefabrikáty, tvary… Třeba použití tenkostěnných betonů je další krok, kdy ho můžeme vizuálně použít, aniž by příliš zatěžoval prostor,“ dodává Martina. Když pomineme estetický rozměr tohoto materiálu, pak odolnost a jedinečná estetika betonu poskytují zahradním architektům, ale i nám klientům obrovské spektrum možností. Od betonových teras, cestiček a zídek až po zajímavé prvky tištěné v 3D.

Zahrada rodinného domu Hodkovičky, ateliér land05, 1. místo v soutěži Zahrada roku 2020, foto: Tomáš Rasl  

Zámková dlažba: zapomeňte

Takže zapomeňte na nevábnou zámkovou dlažbu, která zohyzdila řadu českých měst a obcí a po několika letech se pomalu začíná drolit do zapomnění, ale zkuste se nad betonem zamyslet jako nad moderním a nadčasovým materiálem. Kromě toho, že beton poskytuje pevný základ, lze ho formovat do různých – i zcela atypických – tvarů a vzorů. Architektům to umožňuje vytvářet ve vaší zahradě unikátní prvky, který vytvoří dynamický kontrast k organickým prvkům zahrady.

„Práce s betonem se změnila právě tím, jak se vyvíjejí technologie. Když měl být například beton dřív velkoformátový, tak musel být armovaný. Dneska existují technologie, kdy velkoformátové dlaždice nepotřebují armatury, ale využívají technologii na principu samozhutňujícího betonu. Další technologickou výhodou je tenkostěnný beton. Technologie se dále vyvíjejí, takže využití betonu se může rozšiřovat,“ uzavírá Martina Forejtová.

Tisk rostlinných prvků do betonu, park Stromovka, Praha, foto: Hana Connor 

Surové dřevo & 3D tisk

Proti tvrdým liniím betonu stojí surové dřevo s jeho přirozenou a harmonickou tektonikou. Dřevo u rodinného domu dodává zahradě rustikální charakter. Ale dovedli jste si představit třeba jeho kombinaci s 3D tiskem? Proč zrovna s ním? Protože technologie 3D tisku se postupně stávají v architektuře neodmyslitelnou součástí moderního zahradního designu. Tyto inovativní metody výroby se velmi rychle vyvíjejí a umožňují vytvářet složité a jedinečné prvky, které by jinak byly obtížné nebo nemožné vytvořit tradičními způsoby. Od květináčů po různé abstraktní plastiky, sochy a dekorativní prvky, 3D tisk z betonu otevírá dveře k naprosto individuálnímu designu vaší zahrady.

„Když se bavíme například o tenkostěnném betonu, rádi ho používáme například na terasy a jiné konstrukce, protože je mnohem lehčí než klasický beton. A navíc si pak můžeme hrát s formou nádoby. Beton se dá do formy třeba vytlačovat tak, že má potom takovou zajímavou strukturu – je pořád poměrně hladký, ale lze vidět i drobnou strukturu. Pokud bychom chtěli hladkou nádobu, tak se forma může vylít. Beton může mít různé podoby a je to primárně o komunikaci s klientem, aby věděl, co dostane, a nebyl překvapený spíš z toho, kolik možností beton nabízí. Nestačí říct jen „chci pohledový beton,“ existují třeba různé struktury šalování – jestli se v betonu odrazí dřevo a jestli horizontálně, nebo vertikálně,“ komentuje propojení dřeva, betonu a 3D tisku zahradní architektka Martina Forejtová z ateliéru land05.

Zahradní design se neustále vyvíjí a samozřejmě reflektuje současné trendy a technologie. Využití materiálů jako je beton, surové dřevo a 3D tisk přináší do zahrad nové možnosti a inspiraci. Můžeme to nazvat moderní elegancí nebo spojením tradičního materiálu s novými možnostmi, každopádně naše inspirace pro vás ukazuje, že beton na zahradě může být velmi kreativním materiálem.

Detail využití ražby do betonu, veřejný prostor Čakovice, foto: Filip Janďourek

ART & DESIGN