Blog - - Yakisugi: stará technologie v moderní architektuře

Yakisugi: stará technologie v moderní architektuře

Během posledních století Japonsko výrazně ovlivnilo západní architekturu. Styl yakisugi, tedy opalování dřeva v podobě černého monolitického povrchu pak převzala světová architektura. Tuto techniku používají i evropští architekti na návrhy domů...

16. ledna 2024

Archizoom

foto: Jan Vrabec 

Yakisugi je po celém světě oblíbená technika povrchové úpravy dřeva: jde o technicky a esteticky hodnotné dřevěné obložení s přívlastkem elegance a luxusu. Ve své domovině jde o standardní dřevěné obložení, cenově dostupné a zároveň s lepší životností v porovnání s neošetřeným dřevem.

Dříve se prkna stavěla do jakéhosi komínu, zevnitř se opálila a tím byla „konzervovaná“ proti povětrnostním vlivům. Dnes se technika yakisugi nebo také Shou Sugi Ban provádí pomocí silných hořáků, které opálí povrch prkna. To se pak může dále olejovat nebo jinak povrchově upravit. V Japonsku se tato černá prkna používají v kombinaci s bílým štukem v různých poměrech pro vnější povrchy stěn, každá oblast má poněkud odlišnou estetiku.

Tichá krása spáleného dřeva

Starodávná japonská technika zvaná yakisugi v sobě skrývá rozmanitou a tichou krásu. Yaki znamená žár ohněm a Sugi představuje cedrové dřevo. Opalovat se ovšem dají i jiné druhy dřeva. Počátky této ojedinělé techniky sahají až do 16. století. Oheň v sobě nese silnou symboliku a poselství. Pro člověka je nezbytnou podmínkou pozemského života: poskytuje teplo, přináší světlo, potěšení i radost. Oheň je pradávným symbolem transformace a očisty.

Yakisugi sauna v Novohradských horách

Prvním z českých příkladů využití yakisugi je temný žhnoucí bod uprostřed krajiny. Opálená borovice yakisugi v kapesním zrcadle malého rybníka, obklopena loukami a lesy. Zuzana a Jan Kurzovi jsou manželé – architekti. V roce 2017 založili studio KURZ architekti a od té doby společnými silami, krok za krokem, úspěšně budují prostor, ve kterém jsou všichni zúčastnění, přes kolegy architekty, projektanty, dodavatele a tvůrce obecně, inspirováni a povzbuzováni k tomu, aby přicházeli s vlastním kreativním řešením.

„Už staré nomádské kmeny střední Asie podle archeologických nálezů měly parní lázeň jako součást svých stanů. Dovnitř nanosili z ohniště rozpálené kameny, které polévali vodou, posadili se do kruhu okolo a relaxovali. Prohřáté tělo poté zchladili ve studené koupeli. Skytové věřili, že tento rituál zlepší odolnost těla vůči nemocem a pomůže jim přežít. Stejně jako Skytové či dnešní Finové, kde se saunování stalo nedílnou součástí jejich každodenního života a jež se řadí mezi ty nejšťastnější země, i my v KURZ architekti věříme v kulturu saunování a veškeré pozitivní účinky na tělo i ducha. Yakisugi sauna vznikla jako komunitní projekt se záměrem podporovat a utužovat vztahy komunity Novohradských hor,“ vyprávějí Zuzana a Jan.

Malá sauna pro místní komunitu využívá nádherný výhled na okolní krajinu: jednoduchá hmota s dvěma asymetrickými okny a komínkem v zadní části je útočištěm plným tepla uprostřed proměnlivé krajiny. Malá opálená kabina u malého rybníčku veze své pasažéry horkou cestou k očištění.

foto: Lucie Fenclová 

Archetypální dům ve skandinávském stylu

V Ateliéru Kunc Architects věří, že pravým cílem života je hledání štěstí a jejich rodinný dům s využitím opalované fasády je toho příkladem. „Ať už jsme věřící nebo ne, všichni hledáme v životě něco lepšího. Jak to souvisí s domy a architekturou? Stejně jako neexistují ideální lidé nebo dokonale spočitatelné projekty, neexistuje jeden ideální rodinný dům, který může být vhodný pro každého. Existuje jen cesta. Ta naše v Ateliéru Kunc Architects trvá už řadu let: soustředěně hledáme, skicujeme, popisujeme, diskutujeme se sebou a našimi klienty a tvoříme filozofii „rodinného bydlení, které lidem přináší skutečný Domov. Chceme, aby se v našich domech příjemně a pohodlně žilo. Až pak je to architektura,“ říká Michal Kunc.

Dům v Neveklově pracuje se základním, archetypálním tvaroslovím rodinného domu se sedlovou střechou. Vnitřek v sobě ovšem ukrývá naprosto současný pohodlný interiér moderního bungalovu, vzdušný prostor plný světla a průhledů do velké zahrady. Kompozičně jde o dvě budovy se stejným sklonem střechy a rozdílnou výškou, lehce od sebe uskočené a spojené proskleným krčkem. Na dvou místech je dům v interiéru otevřený do krovu obloženého bílými prkny, v obývacím pokoji a v koncovém segmentu ložnice, což také umožnilo, aby se podoba domu se sedlovou střechou otiskla do proskleného čela ložnice.

Barevná kompozice domu je velmi minimalistická, vychází z naší dlouholeté inspirace nordic stylem a Skandinávií. Dům je zvenku černý a uvnitř převážně bílý. Barevnost a design vytvářejí detaily a nábytek. Pohodu domu dotváří krb na dřevo a množství polštářů, dek a svíček v lampionech. Dům stojí ve velké staré zahradě - bývalém ovocném sadu. „Počítáme s tím, že černá fasáda časem dostane patinu, oprší, dřevěné terasy zestříbrní, doroste tráva a luční kytky. A vše se nádherně propojí a splyne do jednoho organického celku, dům i místo,“ dodává Michal.

foto: Jan Vrabec 

Jak se vyrábějí opálená prkna

Tradičně se při výrobě prken yakisugi vázala tři prkna k sobě do trojúhelníkové trubice, čímž vzniknul komín, který se uvnitř zapálil. Po ohoření se komín rozpojil a plameny uhasily studenou vodou. V průmyslové výrobě se dnes používají propanbutanové hořáky, případně speciální pece. Opálená strana pak může být ponechána tak, jak je. Anebo je dále broušena, kartáčována, barvena, lakována, olejována, aby se dosáhlo dokonalejšího vzhledu. Opalování zlepšuje životnost prken tím, že zabraňuje hnilobě, napadení hmyzem, zlepšuje rozměrovou stabilitu a zlepšuje vlastnosti zpomalující hoření. 

Prohlédněte si video o výrobě prken technikou yakisugi

Yakisugi (japonsky 焼杉, doslova "pálený cypřiš") je tradiční japonská metoda konzervace dřeva, na Západě označovaná jako obklad z páleného dřeva a dostupná také jako shou sugi ban (焼杉板), což je termín, který používá stejné znaky kandži, ale alternativní výslovnost. Znak ban znamená "prkno". Tím, že povrch dřeva mírně zuhelnatí, se dřevo stává voděodolným.

ART & DESIGN