Blog - - Ženská citlivost v interiérovém designu

Ženská citlivost v interiérovém designu

Ateliér Plus One Architects založila dvojice Petra Ciencialová a Kateřina Průchová v roce 2019. Jejich jedinečné rekonstrukce a interiérový design nesou výrazný, ženský rukopis. Jejich realizace najdeme po celé republice...

08. února 2024

Archizoom

zleva: Ing. arch. Petra Ciencialová, Ing. arch. Kateřina Průchová. Foto: Anya Gusakova

Počátky ateliéru Plus One Architects, založeného Petrou Ciencialovou a Kateřinou Průchovou, sahají do doby jejich studia na pražské Fakultě architektury. Společná cesta obou zakladatelek začala rekonstrukcí soukromé galerie současného umění v srdci Prahy. Následovaly další projekty především v hlavním městě. My jsme byli na návštěvě nové přístavby lázní v jihočeské Třeboni. A odtud jsme se přesunuli do Karlových Varů, kde architektky navrhly jemnou rekonstrukci bytu v činžovním domě. Naši cestu několika realizacemi ateliéru Plus One Architects začneme v třeboňských Lázních Aurora, kam se tradičně jezdí třeba na slatinné zábaly. Ano, to je to lepkavé černé bahno s léčivými účinky na pohybový aparát. 

Jemný lázeňský interiér

Vytvořit jasný prostor, s logickou orientací, použít přírodní a uvěřitelné materiály a vycházet z historie hlavní budovy lázní – to všechno si vyžadovala nová budova třeboňských lázní, ale především aktivní zapojení architektů. Navrhovat moderní wellness k lázním ze sedmdesátých let není úplně jednoduché zadání. „Pracovaly jsme v Třeboni na dvou menších projektech. Vedení lázní s námi bylo spokojené a oslovilo nás ke spolupráci na výrazně větším projektu, a to právě na novostavbě saunového světa. Byl to trochu komplikovaný projekt, a to nejen svou velikostí, dostaly jsme se k němu totiž až za pět minut dvanáct,“ popisují na začátek našeho setkání Petra s Kateřinou.

Architektky interiér rozjasnily světlým laděním interiérů, ve kterých použily béžové dlaždice, drcený kámen a dřevo. Dál se ve wellness centru objevuje mramor na recepčním pultu, pítkách nebo umyvadlech. „K projektu nově vznikající budovy lázní v Třeboni jsme byly pozvány až v momentě začátku stavby. Bylo tedy velmi málo času na dispoziční a hmotové změny a jen o málo více času se nám dostávalo na změny interiéru. Návrh musel respektovat již stávající nosný sloupový systém budovy. Nové dispozice se tak snaží proplétat mezi sloupy a vytvářet prostor pro sauny, páry a rekreaci,“ říkají autorky.

Vstupní hala vtahuje dovnitř do útrob budovy. Přes šatny se návštěvník dostává k prvním atrakcím v podobě páry a ochlazovacích bazénků. Druhé patro nabízí více využití, a to včetně několika odpočíváren s výhledem do zeleně. V budově jsou použity materiály odkazující k budově ze 70. let minulého století. „Pokračujeme tedy s lokálně umístěným drceným kamenem, světlou dlažbou a dřevěným obkladem, a to vše doplňují prvky z betonu u umyvadel nebo ledovačů,“ dodávají.

Foto: Radek Úlehla

Na lázeňské kolonádě

Není velký, ale má neopakovatelné kouzlo. Byt v Karlových Varech jsme navštívili poblíž lázeňské kolonády. Má výhled do svahu plného zeleně a v interiéru se skrývá několika zachovalých prvků z doby, kdy byty byly velkorysé a půvabné. „Hlavní bylo odstranit nánosy roztodivných konstrukcí, obkladů, podhledů, dispozičních změn, očistit průchody a znovu jim dát původní rozměry. Díky maximální důvěře a vzájemném respektu s investorem jsme si mohli dovolit ve velké míře probourat otvory, zrušit dveře, a naopak přidat skleněné světlíky. Zrušili jsme průchozí pokoje a navrhli současnější dispozici se dvěma samostatnými ložnicemi a propojeným obytným jádrem,“ komentují zásahy do interiéru architektky.

V obytných místnostech se soustředily na prosvětlení dispozice a otevřenost prostoru, takže například obě místnosti propojuje výdejní okénko, které bylo v takto velkorysých bytech často k vidění. „V ložnicích jsme zachovaly původní dřevěné podlahy a pouze je repasovali. Koupelně dominuje velkorysý sprchový kout nepravidelného tvaru, umyvadlo a WC,“ dodává Petra. Minimum materiálů a sjednocující design procházejí skrz celý prostor a podporují klidnou atmosféru bytu. Prostupující linkou je odhalená původní výmalba na stropech i stěnách, toto odkrytí vytváří nosné, výrazné a jemně zabarvené obrazy v každé z místností. Byt pak v poslední fázi vybavilo minimalistickým nábytkem designové studio Janský & Dunděra a firma Todus.

Foto: Radek Úlehla

Mezi různými světy

Plus One Architects se nebrání mezioborovému spojení s grafiky a designéry či dalšími uměleckými profesemi. Tato spolupráce jim vynesla například i Cenu poroty za návrh českého pavilonu pro EXPO 2025. Na tvorbu Petry Ciencialové a Kateřina Průchové tak můžeme narazit ve formě kulturních akcí, skrývajících vzájemnou podporu, propagaci, ale především inspiraci. Petra a Kateřina věří, že kvalitní architektura potřebuje čas, otevřenou komunikaci, vzájemný respekt a důvěru mezi architektem, investorem a stavitelem.  

ART & DESIGN