Blog - - Od růžové Barbie do světa - rozhovor s Františkem Jungvirtem o skle a designu

Od růžové Barbie do světa - rozhovor s Františkem Jungvirtem o skle a designu

Na sklonku roku jsme otevřeli Art & Design Pop-up Store u Prašné brány. Mezi vystavujícími autory byl František Jungvirt, talentovaný sklářský výtvarník, designer a malíř skla. Nejen to byl důvod pro náš rozhovor o českém skle, filmu Barbie i úspěchu ve světě designu...

25. ledna 2024

Archizoom

Foto: Martin Prokeš

František se vedle designu užitných předmětů věnuje tvorbě uměleckých objektů, instalací a omezených sérií ze skla. V jeho portfoliu se vyskytují designové vázy určené k běžnému užití i umělecké objekty plné fantazie. Je součástí umělecké platformy Michelangelo Foundation, Northlands Creatives a Erria Creatives. Od roku 2020 je uměleckým ředitelem sklářské značky KLIMCHI.

Jak je dnes pro sklářského designéra těžké uspět na velmi konkurenčním trhu designu? 
Je to těžké, ale zároveň i není. Jde o to najít si nějakou vlastní cestu. Poznat sám sebe a to, co chci dělat. A pak už to jde samo. A samozřejmě musíš se potkat se správnými lidmi, prezentovat se na správných akcích a jít tomu naproti.

Jsi kreativním ředitelem značky Klimchi. Jak vznikla a čím se odlišuje?
Já jsem začal na pozici kreativního ředitele Klimchi působit už při bakalářském studiu na pražské UMPRUM. Ta značka je mladá, funguje přes čtyři roky a zakládal ji Lukáš Klimčák, podobně starý kluk, jako jsem já. Oslovil mne s tím, že má základní portfolio produktů, což byly džbány. Ty jsou dneska známé i díky prezentaci ve filmu Barbie. Společně jsme si řekli- Pojďme vymyslet nové portfolio stolních kusů, které budou zdobené už za tepla v rámci formy.

Foto: Anna Pleslová

Ještě se pojďme zastavit u fenoménu loňského roku, a tím byl film Barbie. Jak se „účinkování“ vašich produktů promítlo do povědomí o vaší práci?
Ten film měl obrovský dopad na to, že si nás zákazníci nějakým způsobem ukotvili vlastně. Byla to věc, která lidi zajímá, a pak jste vidět úplně všude. Najednou, když řekneš Klimchi, tak si to lidé spojí s růžovou a nám to popularitu určitě zvedlo.

Trh je přesycený designem, jak vlastně sklářský designér dnes musí uvažovat o prodeji?
Já myslím, že je třeba ukazovat lidem, s jakou hodnotou pracujeme. Co naše značka dělá, s kým se propojujeme, s kým fotíme. Prostě ukazovat auru okolo věcí. Já se snažím vyhledávat stejně smýšlející značky a pracovat s kvalitními lidmi. To vše pak znamená prodat naše produkty. A naše sklo není tak drahé, jako třeba od jiných sklářských značek.

Foto: Anna Pleslová a Katarína Kinga Králová

Má podle tebe umělá inteligence ve sklářském designu nějakou roli?
Vím, že to existuje. Vím, že s tím někteří lidi pracují, ale já ne. Naše věci vyrábí člověk, dělá to ručně a v tom nám AI nepomůže. Možná v rámci tvorby nějakých textů, ale sklo se musí vyfoukat.

Co aktuálně připravuješ?
Pracujeme na nových kolekcích, otevíráme novou spolupráci s ateliérem skla na UMPRUM, kde studenti budou navrhovat stolní řadu pro Klimchi. Bude orientovaná na optické dekory. Mám velkou radost, že se tímhle způsobem vracím na svou alma mater.

Vnímáš v současném designu nějaký styl, který by se dal označit za formativní nebo módní?
Myslím, že teď hodně fungují barvy, takové ty zemitější tóny. Zároveň je zřetelný minimalismus, ve kterém se i mně dobře pracuje. Ale když já navrhuji věci, tak každá kolekce je orientovaná trošku jinam. Třeba Britové mají rádi hodně zdobné věci a třeba ve Francii nebo Německu zase jede víc „čistý“ design, postavený na jednoduchých liniích. Já každou zemi vnímám trošku jinak, Italové uvažují o designu jinak než lidé ve Skandinávii, kde preferují spíš vzdušné tvary.

František Jungvirt (*1996) je sklářský výtvarník, designér a malíř skla. Patří mezi nejoriginálnější představitele mladé generace českých sklářských tvůrců. Vedle designu užitných předmětů se věnuje tvorbě uměleckých objektů, instalací a omezených sérií ze skla. Ve své práci se většinou vrací k nejklasičtějším odkazům českého sklářství, které spojuje s novými impulzy.

Je absolventem oboru sklomalba při SOŠ v Třeboni a ateliéru skla na pražské UMPRUM, kde studoval pod vedením Ronyho Plesla. Svá díla prezentoval na výstavách u nás i v zahraničí – Londýně, New Yorku, Paříži, Miláně, Jeruzalémě, Basileji nebo japonském Takamatsu. Od roku 2020 působí také jako kreativní ředitel sklářské značky KLIMCHI. Více info na www.frantisekjungvirt.com.

Foto: Katarína Hudačinová

Dolaďte svůj domov k dokonalosti s naší sortimentem v kategorii HOME.

ROZHOVORY

Architekt Erik Petrus: Zažít vlastní projekt během zemětřesení je silný zážitek

De Residence Pangandaran představuje soubor 24 rodinných řadových domů na indonéské Jávě. Za jejich návrhem stojí mladý český architekt Erik Petrus, pro kterého je typický silný autorský rukopis.

Miluji vynést cokoli, co volá po extravaganze a kontroverzi

Influencerka Kateřina Klinderová alias @Kundosaki propadla značce DIESEL jako mnoho z nás. Kdy se jejich cesty střetly, jak vzpomíná na přehlídku v Miláně a které kousky jsou její nejoblíbenější? V rozhovoru jsme nevynechali ani to, jak se z ní stala influencerka a co si na této roli užívá nejvíce a nejméně.

Architekt Jan Bek "V bytech bude třeba důmyslně řešit každý metr."

Studio BekArch založil architekt Jan Bek v roce 2019. Za pět let praxe ateliéru si kolem sebe vybudoval síť spolupracovníků i příbuzných profesí. Ateliér sousedí s projekční kanceláří, Janův kamarád Stanislav Líkař je majitelem stavební firmy, která realizuje návrhy ateliéru. BekArch ve svých projektech používá především český design, nábytek na míru vyrábějí spřátelení truhláři.

Na romantické vlně s Gogomanem a Annou Marií Purić

Kdo je obecně větší romantik a jaká je jejich nejvtipnější společná vzpomínka? Nejen to nám ve speciálním valentýnském povídání prozradili Gogoman a Anna Maria Purić. Přesvědčte se, zda se shodovali ve svých odpovědích!

Od růžové Barbie do světa - rozhovor s Františkem Jungvirtem o skle a designu

Na sklonku roku jsme otevřeli Art & Design Pop-up Store u Prašné brány. Mezi vystavujícími autory byl František Jungvirt, talentovaný sklářský výtvarník, designer a malíř skla. Nejen to byl důvod pro náš rozhovor o českém skle, filmu Barbie i úspěchu ve světě designu...

Barbora Miklová: Na influencerství si užívám to, že mohu pracovat, kdy chci a kde chci

Na jaký styl nedá dopustit nebo co má ráda na roli influencerky a naopak? Nejen na to nám odpověděla influencerka a bývalá tenistka Barbora Miklová!