Blog - - Šťastnou cestu – k sobě!

Šťastnou cestu – k sobě!

Každá cesta má svůj začátek, průběh a možná i konec. Na její konec totiž nemusíme nutně dojít, protože cesta sama se stává cílem a zdrojem poznání sebe i světa kolem nás. Je to naše vize konce cesty, která dává našemu tady a teď smysl a směr.

07. července 2023

Janka Chudlíková

Abychom si ujasnili, co je pro nás v životě opravdu důležité, a nastartovali včas potřebné změny, musíme se vzdálit každodenním povinnostem, shonu, stresu, stereotypu, tlaku. Ne náhodou má u nás každý třetí dospělý nějaké psychické potíže jako jsou úzkosti, vyhoření a deprese. Náš dnešní životní styl se dostává do konfliktu s tím, jak se náš organismus po tisíce let vyvíjel a na co jsme přirozeně nastaveni. Právě proto potřebujeme pravidelně odejít z běžné reality a udělat si čas pro sebe. Naše tělo, duše i mysl mají svoje potřeby, které musíme nasytit, abychom zvládali životní výzvy.

Je to, jako když jedete na výlet nebo na dovolenou. Vytrhne vás to z běžného života, poznáváte nová místa, nové lidi, jinou kulturu a zvyky. To poznání něčeho jiného mění vás i váš život. Zjišťujete, že máte nové možnosti a že existuje nekonečně mnoho způsobů, jak žít. Stejně jako cestujete po světě, potřebujete absolvovat i cestu k sobě. Jen na ní můžete porozumět svojí podstatě, svým přáním, hodnotám, potřebám.

Odpojte se od vnějšího světa a vydejte se se mnou na takovou cestu vlastní duševní hygieny. Mám pro vás několik tipů, jak si ji správně a nastavit pro svoje zdraví. Využijte metodu „8 S“ pro posílení sebe sama.

                                Sebehodnota

Dostaňte do souladu svoje myšlenky, slova i činy. Sebe si můžete vážit jen tehdy, když děláte to, co víte, že je správné. Navzdory všemu a všem, i když je to těžké. Náš mozek umí tvořit nová neurospojení a vymyslet to, co ještě neexistuje. Vytvořte znovu sami sebe. Udělejte si  vizi toho, kým opravdu chcete být a jaké hodnoty chcete ctít a potom se podle toho začnětče chovat. Jen tak se odpojíte od minulosti a začnete žít svoje pravé já. Udělejte si pro sebe čas a prostor a vymyslete se znovu.

                                Strava

Držte se jen několika pevných zásad a potom sledujte, po jaké stravě jste plní energie nebo naopak zcela unavení. Hydratujte, vyhněte se alkoholu, zpracovaným potravinám, cukru a fruktóze, přemíře masa. A dál si najděte svůj vlastní styl stravování tak, abyste byli plní energie a měli skvělé výsledky v krevních testech. Každý z nás má unikátní organismus i mikrobiom, a proto žádné univerzální diety nefungují.

                                Slunce

Světlo je nejdůležitější signál, který řídí náš cirkadiánní rytmus. To jsou naše přirozené biologické hodiny, které ovlivňují fungování našeho organismu. Kopírujte přístup našich předků. Ráno se vystavte dennímu světlu a slunci, aby se náš organismus přes oční sítnici správně aktivoval. Přes den buďte alespoň 2 hodiny na denním světle a dělejte přirozené aktivity. Večer vám stačí teplé světlo pod hladinou očí, které připomíná ohníček nebo petrolejku. To je to správné světlo, které vás připraví na spánek.

                                Spánek

Vynálezem žárovky jsme se nechali okrást o spánek. K tomu jsme v dnešní době přidali stres a psychické přetížení, jehož důsledkem jsou poruchy spánku. Vytvořte si spánkovou hygienu a dopřejte si potřebný spánek. Není však důležitá jen délka spánku, ale i jeho kvalita. Pro psychické i fyzické zdraví člověk potřebuje 7 – 8 hodin spánku, ale měli byste také projít i hlubokými fázemi spánku, kdy se nacházíme ve stavu delta, který je podobný bezvědomí. Pouze v této fázi se organismus renovuje a aktivuje se růstový hormon. A co má vliv na délku a kvalitu spánku? Překvapivě to, jak žijeme a co děláme přes den a před spaním. Stres, modré světlo a obrazovky, spěch, nedostatek pohybu a světla, negativní myšlenky, přetížená mysl – to jsou narušitelé dobrého spánku. I proto je tak důležité srovnat si sebe a svůj život.

                                 Sport

Mám na mysli přirozený pohyb, ideálně v přírodě. Chůze, běh, plavání, práce na zahradě, sekání dříví, úklid domova a okolí... To vše se počítá. Nemusíte chodit do fitka. Život nám dává hodně možností k přirozenému pohybu. Můžete jít po cestě do práce několik zastávek pěšky nebo vyřizovat schůzky a telefonáty za chůze, jít se po obědě projít. Pohyb je prevencí proti předčasnému stárnutí, demenci a Alzheimerově chorobě. Kdo se hýbe, má lepší metabolismus, je výkonnější a lépe spí.

                                Spočinutí

Takové (ne)činnosti, jako jsou meditace, relaxace, lelkování, lenošení a opravdový odpočinek bez pocitu viny, vám pomohou renovovat psychickou i fyzickou kondici. Je to i prevence proti vyhoření. Jen relaxovaný mozek může dobře fungovat a být kreativní. Nápady k nám nechodí ve stresu, ale v psychickém uvolnění. Naše tělo i svaly se obnovují, pakliže jsme je předtím dostatečně namáhali. I vrcholoví sportovci musí povinně odpočívat. Dovolte si to také.

                                Smysl v životě

Podle zakladatele pozitivní psychologie, doktora Seligmana, je to právě smysl v životě, který vede k dlouhodobé životní spokojenosti. Ten můžete svému životu dát tím, že dáte sami sebe do pořádku a dáte svému životu přesah prací nejen pro sebe, ale i pro druhé. Smysl si vás v životě najde, když si dopřejete čas pro sebe a budete se po něm ptát. Můžete si přečíst knihu Vůle ke smyslu od V. E. Frankla, Také vás může potěšit kratičká knížka Muž, který sázel stromy od J. Giona.

                                Společnost

Jste podobní 5 lidem, se kterými trávíme nejvíce času v reálu i ve svých myšlenkách. To, čemu a komu věnujete svoji pozornost, aktivuje biochemické reakce v našem těle. Proto je tak důležité, s kým trávíte čas, o čem mluvíte, na co se díváte, co čtete... Čím krmíte svůj mozek, tím se postupně stáváte. Udělejte si revizi lidí, kteří vám energii berou a kteří vám ji naopak dávají. Potom jim věnujte adekvátní čas.

Udělejte si pravidelně výlet k sobě, abyste si srovnali skutečné životní priority. Na to, co opravdu potřebujete, nepřijdete ve stresu a v zápřahu. Opravdu důležitých věcí je málo, ale nejdůležitější dát do pořádku sebe. Když se změníte vy, změní se vše kolem vás. Vyrazte pravidelně na výlet se sebou samými a ukliďte svou mysl i svou duši, abyste se mohli vrátit do svého života silní a odhodlaní udělat to, co už víte, že je pro vás to správné.

Přeji vám šťastnou cestu!

LIFE IN VERMONT

Architekt Erik Petrus: Zažít vlastní projekt během zemětřesení je silný zážitek

De Residence Pangandaran představuje soubor 24 rodinných řadových domů na indonéské Jávě. Za jejich návrhem stojí mladý český architekt Erik Petrus, pro kterého je typický silný autorský rukopis.

Miluji vynést cokoli, co volá po extravaganze a kontroverzi

Influencerka Kateřina Klinderová alias @Kundosaki propadla značce DIESEL jako mnoho z nás. Kdy se jejich cesty střetly, jak vzpomíná na přehlídku v Miláně a které kousky jsou její nejoblíbenější? V rozhovoru jsme nevynechali ani to, jak se z ní stala influencerka a co si na této roli užívá nejvíce a nejméně.

Architekt Jan Bek "V bytech bude třeba důmyslně řešit každý metr."

Studio BekArch založil architekt Jan Bek v roce 2019. Za pět let praxe ateliéru si kolem sebe vybudoval síť spolupracovníků i příbuzných profesí. Ateliér sousedí s projekční kanceláří, Janův kamarád Stanislav Líkař je majitelem stavební firmy, která realizuje návrhy ateliéru. BekArch ve svých projektech používá především český design, nábytek na míru vyrábějí spřátelení truhláři.

Na romantické vlně s Gogomanem a Annou Marií Purić

Kdo je obecně větší romantik a jaká je jejich nejvtipnější společná vzpomínka? Nejen to nám ve speciálním valentýnském povídání prozradili Gogoman a Anna Maria Purić. Přesvědčte se, zda se shodovali ve svých odpovědích!

Od růžové Barbie do světa - rozhovor s Františkem Jungvirtem o skle a designu

Na sklonku roku jsme otevřeli Art & Design Pop-up Store u Prašné brány. Mezi vystavujícími autory byl František Jungvirt, talentovaný sklářský výtvarník, designer a malíř skla. Nejen to byl důvod pro náš rozhovor o českém skle, filmu Barbie i úspěchu ve světě designu...

Barbora Miklová: Na influencerství si užívám to, že mohu pracovat, kdy chci a kde chci

Na jaký styl nedá dopustit nebo co má ráda na roli influencerky a naopak? Nejen na to nám odpověděla influencerka a bývalá tenistka Barbora Miklová!